Σύνοδος ΕΕ: Κλείνει οριστικά ο Βαλκανικός διάδρομος- Τσίπρας: Να τηρηθούν οι συμφωνίες για μετεγκατάσταση προσφύγων

 

«Ουσιαστικά αποτελέσματα» για τη μείωση των προσφυγικών ροών, την κατάλυση των δικτύων διακινητών καθώς και ταχύτερες και αξιόπιστες διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, περιμένει ο Ελληνας πρωθυπουργός από την σημερινή σύνοδο Κορυφής.

Οπως δήλωσε κατά την άφιξή του, ο Αλ. Τσίπρας, είναι πρόβλημα το γεγονός ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν εφαρμόστηκαν. «Η προσφυγική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να είναι κοινές. Δυστυχώς, μεταξύ των δύο Συνόδων υπήρξαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν από όλους. Κι αυτό είναι πρόβλημα για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες.», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

»Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Από τη Σύνοδο αναμένουμε ουσιαστικά αποτελέσματα για μείωση των προσφυγικών ροών, κατάλυση των δικτύων διακινητών, επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης και αξιόπιστες διαδικασίες μετεγκατάστασης.

»Κατανοούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές και αξίες, όπως το να μοιραστούμε την ευθύνη, το βάρος και την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες. Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους», κατέληξε.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου έχει σειρά διμερών επαφών, με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Οι πρώτες δηλώσεις των ηγετών προσερχόμενων στη Σύνοδο επιβεβαιώνουν πως η ΕΕ θα οδηγηθεί στο οριστικό κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου», γεγονός που επιβαρύνει αντικειμενικά την Ελλάδα.

Υπερ του κλεισίματος του διαδρόμου ο ολλανδός πρωθυπουργός

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, ανέφερε ότι «όλες οι συνομιλίες με την Τουρκία στοχεύουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα βήματα στο προσφυγικό».

«Πρέπει επίσης να μιλήσουμε για το ζήτημα της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων και το πώς μπορούμε να τερματίσουμε αυτή τη ροή ανθρώπων, πώς να κλείσουμε το διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων» τόνισε ο Ρούτε.

Δηλώνοντας «μετριοπαθώς αισιόδοξος για επίτευξη κοινής προσέγγισης», ο ολλανδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιλογή απευθείας μεταφοράς προσφύγων από την Τουρκία στη δυτική Ευρώπη: «Είναι μακροπόθεσμη επιδίωξη της Τουρκίας, γνωρίζουν πως για να γίνει πρέπει να υπάρχει στον ορίζοντα μηδενική είσοδος προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο».

Παζάρι Τουρκίας για είσοδο στην ΕΕ

Προσερχόμενος ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε  ότι η κατάσταση δείχνει πόση σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και η Ευρώπη για την Τουρκία, δίνοντας το τόνο του παζαριού που ετοιμάζει, όσον αφορά την τήρηση των συμφωνιών άμεσης fast track, επανεισδοχής οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα.

«Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι αλληλεγγύη για τη κοινή ήπειρό μας.», τόνισε και συμπλήρωσε πως πρέπει να επιλυθούν και τα ζητήματα της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here