Σλοβακία: Οι Ναζί στη Βουλή- Ανοδος ρατσισμού και ακροδεξιάς στην ΕΕ

Μπορεί το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD του ξενοφοβικού πρωθυπουργού με την ρητορεία κατά των μεταναστών, Ρόμπερτ Φίτσο, να κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβακία, όπως αναμενόταν, εξασφαλίζοντας ποσοστό 30,9%, ωστόσο αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση είναι η επίσημη είσοδος των ναζιστών στο Σλοβακικό Κοινοβούλιο.

kotleba 2

Το Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία Μας, με επικεφαλής τον Μαριάν Κοτλέμπα, κυβερνήτη της επαρχίας της κεντρικής Σλοβακίας, ο οποίος οργάνωσε πορείες εναντίον της μειονότητας των Ρομά, πήρε 8% των ψήφων, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από αυτό το οποίο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

KOTLEBA

Πρόκειται για φασίστες, ανάλογους τη Χρυσής Αυγής,  οι οποίοι λανσάρουν στολές βασισμένες σ’ αυτές του σλοβακικού κράτους-ανδρείκελου των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, είναι εκ των πραγμάτων ένα ιδιαιτέρως ανησυχητικό γεγονός το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία και τις αρχές της ΕΕ.  Η άνοδος της ακροδεξιάς στηρίχθηκε βασικά στην αντιμεταναστευτκή πολιτική που προωθούν τα συγκεκριμένα κόμματα τα οποία λειτουργούν συνήθως συγκεκαλυμμένα, υπό το μανδύα δήθεν εθνικιστικών οργανώσεων.

Στην ανάπτυξή των μορφωμάτων αυτών και την διεκδίκηση εκ μέρους τους, ρόλου στη κεντρική ευρωπαική πολιτική, βοήθησε και η υιοθέτηση μιας ρατσιστικής, ξενοφοβικής ρητορείας από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρ. Φιτσο, σοσιαλδημοκράτης τρομάρα του, μπροστά στον ακροδεξιό κίνδυνο, ακολούθησε πλήρως την ακροδεξιά ατζέντα και ρητορεία, εξαπολύοντας έναν πρωτοφανή πόλεμο κατά των μεταναστών, αρνούμενος να δεχθεί τις ποσοστώσεις της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων.

Στην Ουγγαρία το Γιόμπικ

Στην Ουγγαρία, ήδη το σκληρό ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, γνωστό για τις στολές της Ουγγρικής Φρουράς και τις πορείες κατά των Ρομά, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

γιομπικ

Υπό την πίεση του Γιόμπικ, ο επίσης δεξιός, συντηρητικός και ξενοφοβικός Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Όρμπαν, ακολουθεί τον ίδιο ολισθηρό δρόμο της ακροδεξιάς πολιτικής και ρητορείας, η οποία δεν φαίνεται ωστόσο να πτοεί τους ναζιστές. Το αντίθετο. Δείχνει σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ότι το επίσημο πολιτικό σύστημα, νομιμοποιεί και αποδέχεται την δική τους τακτική.

Και η Γαλλία της Λεπέν

Το κρίσιμο μέγεθος όμως που θα καθορίσει πολλά, είναι η Γαλλία. Εκεί, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν παρά λίγο να κερδίσει 3 περιφέρειες στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, λίγο μετά το μακελειό του Παρισιού.

lepen

Είδαν κι έπαθαν οι δημοκρατικές δυνάμεις, συμμαχώντας όλες μαζί, να αποτρέψουν την εκλογή υποψηφίων του Εθνικού Μετωπου.  Ομως η Μαρί Λεπέν θεωρείται ήδη φαβορί να περάσει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που θα γίνουν το 2017, υπερκοντίζοντας άλλες μεγάλες παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Στις περιφερειακές εκλογές το Εθνικό Μέτωπο καταγράφηκε ως το πρώτο κόμμα της Γαλλίας!

Οι αρνητικές και άκρως επικίνδυνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ευρώπη εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πριν την κρίση του προσφυγικού, έχει προηγηθεί μια βαθιά οικονομική κρίση, που έπληξε κυρίως τη περιφέρεια και το Νότο της ΕΕ. Στη κρίση αυτή, η πολιτική ελίτ της ΕΕ απάντησε και εξακολουθεί να απαντά με σκληρή λιτότητα και περικοπές του κοινωνικού κράτους.

Ηταν ένα λάθος μήνυμα που  εκπέμπουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης οι οποίες αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των στιγμών και να πάρουν ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον τη Ενωσιακής προσπάθειας. Με την μυωπική πολιτική εμμονή τους σε αποτυχημένες συνταγές, ενισχύουν τον εθνικισμό σε όλα τα επίπεδα(πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό). Και δίνουν την ευκαιρία σε κάτι φασιστοειδή σαν τον Κοτλέμπα στη Σλοβακία, τον Μιχαλολιάκο και τον Κασσιδιάρη στην Ελλάδα να οργανώνουν ομάδες κρούσης, να  μπαίνουν στα κοινοβούλια και να κουνάνε το δάκτυλο στη Δημοκρατία και τους πλέον κατατρεγμένους αυτής της κοινωνίας, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Οι φασίστες του κ. Κοτλέμπα

Η εκλογική επιτυχία του Μ. Κοτλέμπα  ήταν ένα σοκ για τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό κόσμο της Σλοβακίας.«Ο Κοτλέμπα έβαλε στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους που δηλώνουν ανοικτά φασίστες», λέει ο Ίγκορ Μάτοβιτς, πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος.

kotleba16

Μέλη του πρώην κόμματος του Κοτλέμπα «Σλοβακική Αδελφότητα», ντυμένοι με μαύρες στολές που θυμίζουν τη φρουρά Χλίνκα της ναζιστικής περιόδου, πρωτοεμφανίσθηκαν σε συγκεντρώσεις για να τιμηθεί το Σλοβακικό Κράτος που διήρκεσε από το 1939 έως το 1945, με επικεφαλής τον καθολικό ιερέα Γιόζεφ Τίσο, ο οποίος έστειλε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου δεκάδες χιλιάδες εβραίους της Σλοβακίας. Το κόμμα εκείνο διαλύθηκε το 2006 κατηγορούμενο για διάδοση μίσους.

marian-kotleba

Ο Μ. Κοτλέμπα, ίδρυσε έκτοτε νέο κόμμα, άλλαξε τη στολή του μ’ ένα μπλέιζερ και αντικατέστησε τις πολεμικές συγκεντρώσεις με ρητορική εναντίον των Ρομά, εναντίον των μεταναστών και εναντίον της διαφθοράς. Πολιτική που ακολουθούν όλα τα αδελφά νεο-ναζιστικά εγκληματικά μορφώματα.

Το κόμμα του απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με την ιδεολογία των Ναζί και επικεντρώνει στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Μήπως σας θυμίζει κάτι;

«Δεν είμαστε φασίστες ούτε νεοναζί παρόλο που μπορεί να φαινόμαστε εξτρεμιστές σε σύγκριση με άλλα χλιαρά κόμματα», είπε ένας από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του, ο Μίλαν Ούρικ. «Θα μείνουμε προς το παρόν στην αντιπολίτευση, αλλά πιστεύω ότι, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα σημειώσουμε συντριπτική νίκη», πρόσθεσε.

Το Λαικό Κόμμα- Σλοβακία μας(τι σύμπτωση που και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα είναι Λαικός Σύνδεσμος), εξέλεξε 14 βουλευτές στην 150μελή βουλή και δεν θα έχει άμεσο λόγο στην άσκηση εθνικής πολιτικής. Θα έχει όμως έμμεσο λόγο, αφού ήδη σε αρκετά σημεία, αντιμεταναστευτικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός Φίτσο έχει αποδεχθεί τις θέσεις τους. Κι αυτό είναι μιά ακόμη μεγάλη ντροπή για την Ευρωπαική Δημοκρατία.

xrysi-avgi-750

Για να μην ξεχνιόμαστε, το κόμμα των Σλοβάκων ναζιστών, συμμετέχει στην «Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία», μαζί με άλλα φασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η «Χρυσή Αυγή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here