ΗΠΑ: Κρουζ κατά Τραμπ, στη τελική κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

 

Μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Σαββάτου στους Ρεπουμπλικανούς, όπου ο Τεντ Κρουζ και ο Ντ. Τραμπ μοιράσθηκαν τις νίκες στις 4 πολιτείες, φαίνεται ότι απλοποιείται η κατάσταση στο κόμμα του Λίνκολν. Πολλοί πλέον θεωρούν οτι για να σωθεί το πνεύμα του κόμματος και να αποτραπεί μιά περιπέτεια με τον Τραμπ, πρέπει να αποχωρήσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι και να αναλάβει ο Κρουζ την μάχη απέναντι στον απρόβλεπτο μεγιστάνα.

Το κατεστημένο του κόμματος στην Ουάσινγκτον υπέστη πάντως δεινή ήττα καθώς ο εκλεκτός του για το χρίσμα Μάρκο Ρούμπιο έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός μάχης μετά την αποτυχία του να κερδίσει κάποια πολιτεία το Σάββατο.

Ο τεξανός Τεντ Κρουζ, επίσης δεξιός, συντηρητικός και εκτός επίσημης γραμμής, κέρδισε το Κάνσας και το Μέιν ενώ ο Τραμπ τις πολυπληθέστερες πολιτείες της Λουιζιάνα και του Κεντάκι. Η επόμενη κρισιμότατη μάχη δίνεται σε Μίσιγκαν, Μισισίπι, Άινταχο και Χαβάη, ενώ το επόμενο Σάββατο στο Πουέρτο Ρίκο.

Ηδη ο Κρουζ κάλεσε τους άλλους δύο ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, Μάρκο Ρούμπιο και Τζον Κάσιτς, να αποχωρήσουν από τη διεκδίκηση του χρίσματος. Εκκληση που υιοθέτησε και ο Τραμπ λέγοντας: «Θα ήθελα όσο τίποτε να αντιμετωπίσω σε μία μάχη «ένας προς έναν» τον Τεντ Κρουζ».

Το πρόβλημα για τους Ρεπομπλικάνους είναι ότι και ο εν δυνάμει αντίπαλος του Τραμπ, ο Τεντ Κρουζ, ανήκει στο λεγόμενο Tea Party, είναι εξίσου συντηρητικός και μοιάζει σε αρκετά σημεία με τον Τραμπ, αφού επικαλείται τα ίδια ξενοφοβικά επιχειρήματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here