ΥΠΕΞ: Απορρίφθηκε το γκρίζο έγγραφο της Τουρκίας για το Αιγαίο

 

Το κείμενο των 17 γκρίζων σημείων στο Αιγαίο, το οποίο κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO στις 15 Φεβρουαρίου δεν έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, καθώς απερρίφθη στο σύνολό του τόσο από την ελληνική αντιπροσωπεία όσο και από τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Αυτό απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών στο δημοσίευμα της Καθημερινής, που αποκάλυπτε το τουρκικό έγγραφα με τα προκλητικά αιτήματα που αν γίνονταν δεκτά θα επισημοποιούσαν τη λογική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

«Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης», επισημαίνεται στην απάντηση ου ελληνικού ΥΠΕΞ.

Τι ζητούσαν οι Τούρκοι

Στο έγγραφό αυτό, όπως αναφέρει το δηνοσίευμα της Καθημερινής, η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητάει από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ επιμένει φυσικά στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.

Πέραν όλων αυτών,  συνεχίζει η Καθημερινή, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ. Οπως προκύπτει από το κείμενο, η Τουρκία, πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».

Απαιτεί επίσης από τη Συμμαχία να μη χρησιμοποιεί ονόματα, προφανώς νησιών, «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων…».

Προφανώς αναφέρεται έμμεσα στα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα, τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα –όπως Ιμια/Καρντάκ– και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις συνθήκες θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία. Είναι τόσο προκλητική η στάση της Αγκυρας, που φτάνει να ζητάει από τους ιθύνοντες για τον σχεδιασμό της επιχείρησης στο ΝΑΤΟ, αντί για τα ονόματα των νησιών, να χρησιμοποιούνται γράμματα ή και αριθμοί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here