Οργή και διαδηλώσεις για τη δολοφονία της Μπέρτα Κάσερες (βίντεο)

Κύμα έντονων αντιδράσεων, οργής και μεγάλων διαδηλώσεων έχει προκαλέσει η δολοφονία της ακτιβίστριας οικολόγου Μπέρτας Κάσερες, στην Ονδούρα πριν δύο ημέρες.

berta kaseres 2

Σπουδαστές στην πρωτεύουσας της Ονδούρας συγκρούσθηκαν με την αστυνομία, απαιτώντας να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι της εν ψυχρώ, πολιτικής δολοφονίας.

Χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους απαιτώντας «δικαιοσύνη» και φωνάζοντας ότι  ο αγώνας θα συνεχιστεί.

«Θέλουν να σβήσουν την πυρκαγιά που εξαπλώνεται αλλά υπάρχουν φλόγες που δεν σβήνουν με νερό. Η δολοφονία της Μπέρτα Κάσερες θα ενισχύσει τον αγώνα», έγραψε στον ίδιο ιστότοπο ο τραγουδιστής του διάσημου στη Λατινική Αμερική συγκροτήματος Calle 13, ο Ρενέ Πέρες.

berta kaseres

Η δολοφονία

Η γνωστή ακτιβίστρια, μητέρα τεσσάρων παιδιών, δολοφονήθηκε την Πέμπτη από αγνώστους που την πυροβόλησαν ενώ επέστρεφε στο σπίτι της, στην πόλη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

berta-621x320

Σύμφωνα με τα  διεθνή ΜΜΕ, η Κασέρες δέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις σφαίρες όταν εισέβαλαν στο σπίτι της «δύο έως 11» άγνωστοι «διαρρήκτες» και «ληστές», μία βδομάδα αφότου είχε δεχθεί τις τελευταίες απειλές από την τοπική αστυνομία, τους φρουρούς ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι, αλλά και της εταιρείας που θέλει να φτιάξει το φράγμα  Άγουα Ζάρκα στον ποταμό Ρίο Γκουαλκάρκε.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της ακτιβίστριας, όμως στην πραγματικότητα αυτή δεν είχε καμία προστασία από το κράτος, ενώ της ασκούνταν αφόρητες πιέσεις από εκείνους που υποστηρίζουν τον μεταλλευτικό τομέα και τις υδροηλεκτρικές εταιρίες.

berta

Η Κασέρες είχε βραβευτεί το 2015 με το Περιβαλλοντικό Βραβείο Goldman για το μαχητικό ρόλο της στην καταπολέμηση σχεδίων μεγάλης εταιρείας για τη δημιουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος, καθώς θα στερήσει το νερό από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

«Η μητέρα γη μας έχει στρατιωτικοποιηθεί, έχει περιχαρακωθεί με φράκτες έχει δηλητηριασθεί, είναι ένα μέρος όπου τα βασικά μας δικαιώματα παραβιάζονται  και απαιτεί να αναλάβουμε δράση», ήταν μία από τις φράσεις που έλεγε συχνά.

Σύμφωνα με τους New York Times, από το πραξικόπημα του 2009 στην Ονδούρα, δημοσιογράφοι, ηγέτες συνδικάτων, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν δολοφονηθεί σε στοχευμένες  και ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Δώδεκα υπερασπιστές του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν το 2014 σύμφωνα με έρευνα του Global Witness, καθιστώντας την Ονδούρα ως πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για ακτπβιστές που προστατεύουν δάση και ποτάμια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here