Τουρκία: Υπό αστυνομικό έλεγχο η Zaman- Εκκληση να σταματήσει η λογοκρισία

Mε φράχτες, οχήματα και πάνοπλους αστυνομικούς το καθεστώς Ερντογάν, έχει αποκλείσει τα γραφεία της εφημερίδας Ζαμάν, τα οποία κατέλαβε χθες το βράδυ με έφοδο και χρήση βίας.

zaman αστυνομια

Είχε προηγηθεί απόφαση τοπικού δικαστηρίου που διόριζε άλλους επικεφαλής του καταπιστεύματος  Feza Media Group, στο οποίο ανήκουν οι εφημερίδες Zaman, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στη χώρα, η Today’s Zaman και το πρακτορείο Cihan News Agency.

Στους εργαζόμενους της εφημερίδας επετράπη η είσοδος, μετά από έλεγχο ταυτοτήτων από την αστυνομία, στις 8 το πρωί.

«Ετσι εμείς οι δημοσιογράφοι υποτίθεται ότι κάνουμε τη δουλειά μας. Κάτω από ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα γραφεία μας», έγραψε στο τουίτερ ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα Abdullah Bozkurt.

Διεθνής έκκληση να τερματισθεί το καθεστώς λογοκρισία και ελέγχου του τύπου

Με έκκληση-προσφυγή ο δείκτης λογοκρισίας και προσωπικότητες, δημοσιογράφοι από την Τουρκία και όλο το κόσμο, ζητούν να ανακληθεί η προηγούμενη δικαστική απόφαση και να σταματήσει το καθεστώς λογοκρισίας και ελέγχου του τύπου που έχει επιβάλει το καθεστώς Ερντογάν στη χώρα.

Με τη κατάληψη της Ζαμάν, η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι δεν είναι πλέον δεσμευμένη στην ελευθεροτυπία, που αποτελεί το υπόβαθρο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Τα επεισόδια και η κατάληψη των γραφείων

 

Το βράδυ της Παρασκευής ξέσπασαν βίαια επεισόδια εκατοντάδες υποστηρικτές της Ζαμάν που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης, δέχθηκαν την άγρια επίθεση της τουρκικής αστυνομίας.

zaman

Τελικά οι αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν βίαια την πύλη και μπήκαν στα γραφεία της εφημερίδας όπου χτύπησαν δημοσιογράφους και εργαζόμενους.

zaman3

Κρατικά τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα που διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here