Προσφυγική κρίση: Χαμένη στο …συντονισμό η κυβέρνηση

Της Νάντιας Βασιλειάδου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία συντονιστικά όργανα συγκροτήθηκαν και ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση!

Πέρα από το  Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης που αποτελείται από οκτώ υπουργεία (Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υγείας και Εξωτερικών) με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα δημιουργείται και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ) με επικεφαλής τον γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Γ. Ταφίλη.

Το ΕΣΚΕΣΜΑ είχε προβλεφθεί σε νόμο του Ν. Δένδια το 2014 και θα λειτουργεί ως επιτελικό όργανο επιφορτισμένο με την καθημερινή καταγραφή της κατάστασης.

Όπως επισήμανε στην πρώτη συνέντευξη της διυπουργικής επιτροπής, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Δημήτρης Βίτσας, εξηγώντας την αναγκαιότητα συγκρότησης του συντονιστικού «μετά τις απαράδεκτες αποφάσεις των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου δημιουργείται μια νέα κατάσταση. Εισέρχονται στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από τις λίγες δεκάδες που εξέρχονται. Την κατάσταση αυτή έρχεται να καλύψει η διυπουργική ομάδα. Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο εισήλθαν στη χώρα 2.122 άτομα όταν μέχρι τις 2 το μεσημέρι βγήκαν από την Ειδομένη μόλις 100».

Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν ο συντονισμός που επιδιώκει η κυβέρνηση με  την αυτοδιοίκηση σε μια σειρά θεμάτων με επίκεντρο το προσφυγικό επιτευχθεί γρήγορα ή παραμείνει ζητούμενο. Κι αυτό γιατί οι πρώτοι οιωνοί από την παρουσίαση του επικεφαλής του συντονιστικού μεταξύ κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης μόνο θετικοί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Το συντονιστικό της Αυτοδιοίκησης και ο Γιώργος Μπαλάφας

Δήμαρχοι κατήγγειλαν τον Γιώργο Μπαλάφα, διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, επειδή τον Μάϊο του 2015 είχε γράψει άρθρο για «δημάρχους-Χαρχούδες» που κάθονται σούζα στα μνημόνια (σ.σ. ο Χαρχούδας ήταν καρικατούρα πολιτικού στη Λιλιπούπολη). Το κείμενο είχε γραφτεί με αφορμή την άρνηση των δημάρχων να δώσουν τα αποθεματικά τους προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόϊκα.

Χτες οι δήμαρχοι στη συνεδρίαση της Περιφερειακής τους Ένωσης, θυμήθηκαν το άρθρο του κ. Μπαλάφα  και τον εγκάλεσαν όχι μόνο για τους χαρακτηρισμούς που είχε αποδώσει αλλά και για το γεγονός ότι δεν πήραν καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που του έθεταν, όπως έλεγαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτηθείς για τις προδιαγραφές των χώρων που ζητά η κυβέρνηση για τη φιλοξενία προσφύγων ο κ. Μπαλάφας απαντούσε: «Εσείς θα μας πείτε τι έχετε κι εμείς θα σας πούμε τι χρειαζόμαστε». Παρά την επιμονή των δημάρχων να προσδιοριστεί με σαφήνεια τουλάχιστον το είδος των χώρων, αν δηλαδή αφορούν προσωρινή φιλοξενία ή μόνιμη διαμονή, απάντηση δεν δόθηκε.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε και το επώνυμο του κ. Μπαλάφα. Σε ερώτηση αν έχει συγγένεια με τον πολιτικό του προϊστάμενου υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα ο κ. Μπαλάφας, ο οποίος είναι και περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη της Ρένας Δούρου, απάντησε ότι είναι απλώς συνωνυμία.

Τελικά ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης δήμων Αττικής και δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, προκειμένου να διευκολύνει τη συζήτηση και να υπάρξει ένα συμπέρασμα, κατέληξε σε ένα τρίπτυχο προτάσεων.

«Η Ένωση θα στείλει ερωτηματολόγιο στους δήμους αναφορικά με τις διαθεσιμότητες χώρων αναμένοντας απαντήσεις. Όταν η Ένωση θα έχει γραπτά τις προτάσεις θα μπορέσουμε να κινηθούμε γρηγορότερα. Ζητάμε επίσης να υπάρξει εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διυπουργική συντονιστική και τέλος να επισπευσθεί το σχέδιο νόμου που αποσαφηνίζει θέματα προσλήψεων, δαπανών κλπ σε σχέση με το προσφυγικό».

Ειδική αναφορά έγινε για την κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας καθώς ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς ενημέρωσε ότι όσοι βρίσκονται εκεί, Αφγανοί στην πλειονότητά τους, δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν πάνε στην Ειδομένη. «Πιστεύουν ότι με νόμιμο ή μη νόμιμο τρόπο τα σύνορα θα ανοίξουν», τόνισε.

Ημερομηνία ορόσημο η 7η Μαρτίου

Όλοι οι εμπλεκόμενοι τηρούν στάση αναμονής και συνομολογούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις 7 Μαρτίου, ημερομηνία διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής. «Με βάση τις αποφάσεις αυτές θα αναπροσαρμοστεί όλη μας η τακτική», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας το νέο συντονιστικό κέντρο «σοβαρή προσπάθεια ώστε επιχειρησιακά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Η κρίση ήταν ξαφνική, την περιμέναμε, αλλά ένα μήνα αργότερα, πρόσθεσε.  «Υπήρξε ένα ξάφνιασμα από τις αποφάσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Θεωρούσαμε ότι ήταν πολύ πιθανό να κλείσει το πέρασμα στην Ειδομένη. Λάβαμε, όμως, μια διαβεβαίωση που μας έδινε περιθώριο 20 ημέρες. Στην πραγματικότητα, όπως το βιώνω εγώ, μας κλάπηκαν 20 ημέρες και πριν από αυτό δύο μήνες. Τα σχέδια υπήρχαν και γι’ αυτό το λόγο κατορθώνουμε σήμερα να χτίζουμε 10.000 – 15.000 προσωρινές θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα» κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here