Οι 638 απόπειρες της CIA να εξοντώσει τον Φιντέλ: Τα εκρηκτικά πούρα, τα χάπια, το στυλό-σύριγγα, οι μύκητες και η «Μάτα Χάρι»

 

O Φιντέλ Κάστρο  ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης και παγκόσμιο σύμβολο της εξέγερσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ήταν για δεκαετίες ο μόνιμος στόχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η εμμονή των αμερικανικών υπηρεσιών, για εξόντωση του ενοχλητικού εχθρού», που αψηφούσε την ισχύ τους κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη τους, μερικές χιλιάδες μίλια μακριά από τη Φλόριντα, εκφράσθηκε με ουκ ολίγες απόπειρες και σχέδια δολοφονίας. Σχέδια που μετά την αποτυχημένη απόβαση στο κόλπο των χοίρων, εντατικοποιήθηκαν και πολλαπλασιάσθηκαν, χωρίς ποτέ όμως να ολοκληρωθούν. Είτε γιατί δεν επιχειρηθηκαν είτε γιατί απέτυχαν στην εφαρμογή τους.

%cf%86%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%ad%ce%bb-%ce%ba%ce%ac%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%85%cf%8c%cf%81%ce%ba%ce%b7

Το πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Κούβας, Φαμπιάν Εσκαλάντε, υποστηρίζει σε βιβλίο του αλλά και στο ντοκιμαντέρ «638 τρόποι για να σκοτώσουν τον Φιντέλ Κάστρο», ότι ο ο μεγάλος αυτός αριθμός, που από πολλούς θεωρείται υπερβολικός, αφορά τα σχέδια και τις απόπειρες της CIA και των Κουβανών εξορίστων για τη δολοφονία του «κομαντάντε».

Πολλά ήταν απλώς ιδέες και φαντασία των πρακτόρων. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι τους απασχολούσε σοβαρά η περίπτωση της εξόντωσης του Κουβανού ηγέτη.

Ένα από σχέδια βασιζόταν στην αγάπη του Κάστρο για τα πούρα, με στόχο να «περαστεί» ένα θανατηφόρο, εκρηκτικό πούρο στον ηγέτη της χώρας, κάτι που αμφισβητούν πολλοί. Σύμφωνα όμως με πόρισμα της επιτροπής Τσέρτς, υπήρξε όντως ένα σχέδιο για πούρα με κάποιο χημικό που θα προκαλούσε προβλήματα υγείας (αν και δεν θεωρείται πως ήταν θανατηφόρα).

Επίσης, επειδή ο Κάστρο αγαπούσε τις καταδύσεις, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ και τον Εσκαλάντε, είχε καταστρωθεί σχέδιο με εκρηκτικά οστρακόδερμα, βαμμένα με φανταχτερά χρώματα ώστε να τραβήξουν την προσοχή του Κουβανού ηγέτη κατά τις καταδύσεις του. Έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από την κυβέρνηση Κλίντον επιβεβαιώνουν πως το σχέδιο αυτό ελήφθη υπόψιν, αλλά δεν προχώρησε στο στάδιο της υλοποίησης. Ακόμη, ένα άλλο σχέδιο είχε να κάνει μια μολυσμένη με μύκητα στολή δύτη, που θα προκαλούσε δερματικό νόσημα και μόλυνση του αναπνευστήρα του με το βακτήριο που προκαλεί φυματίωση.

Αλλο σχέδιο περιελάμβανε τη στρατολόγηση ενός πρώην πράκτορα του FBI, ο οποίος θα πλησίαζε δύο από τους πλέον καταζητούμενους γκάνγκστερ των ΗΠΑ και θα τους έδινε δηλητηριώδη χάπια για να «περαστούν» στον Κουβανό ηγέτη κατά το πρώτο έτος της παραμονής του στην εξουσίας. Το σχέδιο αυτό έλαβε χώρα το 1960 και τελικά ματαιώθηκε, μετά την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961, αφού δεν είχε καταστεί εφικτό να «φυτευτούν» τα χάπια στο φαγητό του Κάστρο. Η ίδια η εισβολή είχε ως απώτερο στόχο τον θάνατο του ίδιου και του Τσε Γκεβάρα.

Επίσης, κάποια στιγμή (όταν δολοφονήθηκε ο Τζων Κένεντι) απεστάλη πράκτορας με σκοπό τη δολοφονία του Κάστρο, ο οποίος είχε εφοδιαστεί με στυλό- σύριγγα, αλλά χωρίς επιτυχία: Ήταν η περίπτωση του Ρολάντο Κουμπέλα, με κωδικό όνομα Amlash, στενού συνεργάτη του Κάστρο από την αρχή, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τη CIA το 1961. Στον Κουμπέλα δόθηκε η σύριγγα στο Παρίσι την ημέρα της δολοφονίας του Κένεντι. Η υπηρεσία έφερε αργότερα σε επαφή τον Κουμπέλα με τον Μανουέλ Αρτίμε, επικεφαλής μιας αντάρτικης δύναμης 300 ατόμων. Το σχέδιο ήταν να δολοφονήσει ο Κουμπέλα τον Κάστρο κατά την ετήσια ομιλία του το 1965 στο Βαραντέρο, ταυτόχρονα με μια αμφίβια επίθεση από τις δυνάμεις του Αρτίμε. Ωστόσο, η επιχείρηση ματαιώθηκε στα τέλη του Ιουνίου, επειδή είχαν διαρρεύσει πληροφορίες.

kastro2

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA δείχνουν ότι τα σχέδια να εμποτιστεί με θανατηφόρες ουσίες το μαντήλι του Κάστρο δεν είχαν αποτέλεσμα ούτε στο εργαστήριο δοκιμών.

Σε μια άλλη περίπτωση, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, στρατολογήθηκε μια ερωμένη του, στην οποία δόθηκαν δηλητηριώδη χάπια, τα οποία όμως δεν μπόρεσε να του δώσει ενώ κοιμόταν. Σύμφωνα με την ίδια, ο Κάστρο είχε καταλάβει ότι σχεδίαζε να τον σκοτώσει, και της έδωσε το ίδιο του το πιστόλι, αλλά η ίδια του είπε ότι «δεν μπορούσε να το κάνει».

Άλλο σχέδιο που συζητήθηκε ήταν η μόλυνση του αέρα με χημικό που είχε παρόμοιες επιπτώσεις με το LSD, όπως και σχέδιο για τοποθέτηση ενός χημικού στα παπούτσια του, που θα έκανε το μούσι του να πέσει). Και τα σχέδια αυτά δεν φαίνονται να έλαβαν τέλος με τον Ψυχρό Πόλεμο (αν και προφανώς άρχισαν να μειώνονται μετά τη δεκαετία του 1960).

kastro2

Το 2000 είχε αναφερθεί ότι είχε υπάρξει σχέδιο για πυροδότηση εκρηκτικών κάτω από το βήμα από το οποίο θα μιλούσε στην επίσκεψή του στον Παναμά. Κουβανοί εξόριστοι  σχεδίασαν να τοποθετούσαν δεκάδες κιλά εκρκητικών κάτω από το πόντιουμ του ηγέτη, αλλά το σχέδιο αποκαλύφθηκε. Ενας από τους συλληφθέντες ήταν πρώην στέλεχος της CIA, ο Λουίς Ποσάδα που αργότερα απελευθερώθηκε με χάρη.

Άλλα σχέδια περιελάμβαναν σχέδια από έναν παλιό του συμμαθητή που θα τον πυροβολούσε στον δρόμο, σε μια «μαφιόζικη» επίθεση, καθώς και ελεύθερο σκοπευτή στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

Ο Κάστρο είχε πει κάποτε ότι «αν το να γλιτώνεις απόπειρες δολοφονίας ήταν ολυμπιακό άθλημα, θα κέρδιζα το χρυσό». Επίσης, στην Κούβα από ένα σημείο και μετά άρχισαν να εμφανίζονται ανέκδοτα: «Κάποιος δίνει στον Κάστρο δώρο μια χελώνα Γκαλαπάγκος. Ο Κάστρο την αρνείται όταν μαθαίνει ότι θα ζήσει μόνο 100 χρόνια, καθώς, όπως λέει, “αυτό είναι το πρόβλημα με τα κατοικίδια. Δένεσαι μαζί τους και μετά γερνάνε και πεθαίνουν”».

Ο Κάστρο επέμενε ότι μέχρι και τα μέσα της περασμένης δεκαετίας και επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου γίνονταν σχέδια για την εξόντωσή του

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here