Αποστολή στην Ειδομένη, 3/3/2016: Καθηλωμένες 10.000 ψυχές, αναζητούν διέξοδο κι ελπίδα- Φωτο: Σπ. Τσακίρης

Ειδομένη

Αποστολή

της Ντορίτας Λουκίσσα

ΦΩΤΟ: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ειδομενη τσακιρης

Αλλη μια μέρα καθηλωμένοι στην Ειδομένη. Δέκα χιλιάδες ψυχές, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση.

Ο ήλιος σήμερα βγήκε με δόντια. Τα σύνορα άνοιξαν για ελάχιστους πρόσφυγες νωρίς το πρωί. Η ένταση ήταν διάχυτη από την ώρα που ξημέρωσε. Και τελικά την πλήρωσε το τρένο του ΟΣΕ.

ειδομενη τσακιρης

ειδεομενη τσακιρης

Η εμπορική αμαξοστοιχία των έντεκα, δεν έφτασε ποτέ στον σταθμό της Ειδομένης. Μόλις πέρασε τα Σκοπιανό-ελληνικά σύνορα και έκοψε ταχύτητα στην ουδέτερη ζώνη, βρήκε ζωντανό εμπόδιο τα σώματα τριάντα περίπου προσφύγων που ξάπλωσαν και κάθισαν στις ράγες για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο των συνόρων.

ειδομενη τσακιρης

ειδομένη τσακιρης

Για σοβαρή απώλεια χρημάτων μίλησαν οι μηχανοδηγοί του τρένου που έμειναν ώρες σταματημένοι. Και τα παράπονα τους δεν σταμάτησαν εδώ.  “Ο ΟΣΕ απαγορεύεται να παίρνει τους πρόσφυγες ως επιβάτες με την αιτιολογία ότι απαγορεύεται η “μετακίνηση πληθυσμών”, με αποτέλεσμα να μετακινούνται με τους ιδιώτες κι οχι με τα δημόσια μέσα”, μας είπαν. “Την ίδια ώρα οι Σκοπιανοί χρεώνουν την διέλευση στους πρόσφυγες με πενήντα ευρώ το κεφάλι, ενώ το εισιτήριο στοιχίζει κανονικά οκτώ με δέκα ευρώ”.

Βέβαια επιβατικά τρένα δεν φτάνουν εδώ και χρόνια στην Ειδομένη. Από τότε που χάλασε η γραμμή στη γέφυρα του Αξιού και ο ΟΣΕ δεν την έφτιαξε ξανά ποτέ.

Η καθιστική διαμαρτυρία συνεχίζεται ώρες.  Σκαρώνονται πλακάτ. “Ανοίξτε τα σύνορα”, “Αφήστε μας να φύγουμε”.

ειδομένη τσακιρης

ειδομενη τσακιρης

Οι Σκοπιανοί εκμεταλεύτηκαν την αναστάτωση και σταμάτησαν εντελώς την διέλευση.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ ενισχύθηκαν, αλλά δεν σκοπεύουν να μετακινήσουν τους διαμαρτυρόμενους.  Οι εντολές είναι ρητές. «Δεν αγγίζουμε».

Οι τριάντα παραμένουν πάνω στις ράγες για ώρες.

Την ίδια ώρα οικογένειες πηγαινοέρχονται στον καταυλισμό για να περάσει η ώρα. Άρχισαν να στήνονται οι πρώτες κουζίνες έξω από τις σκηνές. Πόσες ώρες να περιμένεις στην ουρά για ένα σάντουιτς κι ένα αυγό; Σήμερα έδωσαν και πορτοκάλια. Ένας συντοπίτης τους βρήκε τρόπο για να βγάλει μεροκάματο. Μαγείρεψε μπούτια κοτόπουλο που τους πουλάει με ένα ευρώ. Κάποιοι άλλοι πουλούν αφορολόγητα τσιγάρα, από το τελωνείο των Ευζώνων.

ειδομενη τσακιρης

ειδομενη τσακιρης

Ενα ελληνικό ελικόπτερο επιχειρεί χαμηλές πτήσεις.

Μια ερώτηση βρίσκεται στο στόμα όλων. Και των ίδιων που έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο της υπομονής και στο δικό μας που τους βλέπουμε τόσες μέρες στην ίδια θέση.

Τι θα γίνει τώρα; Που θα πάει όλος αυτός ο κόσμος; Πότε; Για πόσο;

ειδομενη τσακιρης

ειδομενη τσακιρης

ειδομένη τσακιρης

Κι η ενημέρωση συνεχίζει να είναι ελλιπής. Άραγε γνωρίζουν τι σχεδιάζεται ερήμην τους; Οτι βρέθηκαν σε μια χώρα για λίγες μέρες τράνζιτ και τώρα μπορεί να χρειαστεί να μεγαλώσουν εδώ τα παιδιά τους.

Ποιοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν και παίρνουν την ευθύνη για τις ζωές τους;

Ειδομένη τσακιρης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here