Τσίπρας: Συνέπειες σε όσους παραβιάζουν συμφωνίες- Τουσκ σε μετανάστες: Μην έρχεσθε στην Ελλάδα, δεν είναι χώρα τράνζιτ

 

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με διαβεβαιώσεις ότι η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει μόνη της την Ελλάδα σε μια προσφυγική κρίση για την οποία πληρώνει υψηλό τίμημα χωρίς να την έχει δημιουργήσει, έκλεισε τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. 

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ζήτησε να αποδοκιμασθούν ως απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την συνοχή της ΕΕ καθώς και να υπάρξουν συνέπειες σε όσους δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Επισήμανε μάλιστα ότι η Ελλάδα τηρεί με το παραπάνω τις δεσμεύσεις της αλλά δεν θα παραβιάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγας κάνοντας επαναπροωθήσεις στη θάλασσα και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών.

«Θα δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρεπούς προσωρινής διαβίωσης, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί, ούτε άλλη χώρα, σε αποθήκη ψυχών< τόνισε.

Εκκληση Τουσκ σε μετανάστες: Μην έρχεσθε στην Ελλάδα, δεν είναι πλέον χώρα τράνζιτ

Ο κ. Τουσκ έκανε δημόσια έκκληση σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες μην έρχεσθε στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μην πιστεύετε τους διακινητές, μην ξοδεύετε τα χρήματά σας. η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον μια χώρα τράνζιτ. Οι κανόνες Σένγκεν θα εφαρμοσθούν», τόνισε, προσθέτοντας:

H Eλλάδα ήταν και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και της Σενγκεν. Ο σεβασμός των κανόνων Σένγκεν δεν θα λύσει την προσφυγική κρίση αλλά χωρίς αυτούς δεν θα λυθεί η κρίση.

«Η κατάσταση στη διαδρομή Βαλκανίων δραματική. Η Ελλάδα βασική οδός εισόδου και η κατάσταση είναι πολύπλοκη. Το κοινό σχέδιο δράσης με Τουρκία παραμένει προτεραιότητα. Τα υψηλά νούμερα εισροών πρέπει να πέσουν γρήγορα και να αυξηθούν οι επιστροφές στη Τουρκία.

Από τη πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός, ζήτησε να καταδικασθούν οι μονομερείς ενέργειες  τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες.

Ο κ. τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα ηρεί τις δεσμεύσεις πυο ανέλαβε και προασπίζει το Ευρωπαικό δίκαιο και την σύμβαση της γενέυης.

Η προσφυγική κρίση είναι μια διεθνής κρίση που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία αλλά και αυστηρή τήρηση των κανόνων αλλά και συνέπειες σε όσους δεν τις τηρούν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here