Κατρούγκαλος: Θα υπερασπισθούμε το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων

Θα υπερασπισθούμε το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αφήνοντας με το τρόπο αυτό ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπών στις μεγάλες συντάξεις.

«Το εισόδημα των συνταξιούχων θα το υπερασπίσουμε πάση θυσία. Ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση, αν και σκληρή, μόλις επιστρέψουν οι θεσμοί, που θέλω να ελπίζω ότι θα είναι το συντομότερο δυνατόν, θα προχωρήσει και θα έχει αίσια αποτελέσματα. Οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν και θα φροντίσουμε, ώστε να μην υπάρξει καμία απολύτως μείωση, που θα πλήξει το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων», είπε ο υπουργός Εργασίας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης «για την προστασία του διανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος, μίας κοινωνικής αναδιανομής προς όφελος των φτωχότερων και των μεσαίων στρωμάτων, παραμένουν».

Υψηλές εργοδοτικές εισφορές

Πάντως ο υπουργός χαρακτήρισε υψηλές τις εργοδοτικές εισφορές στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο «να αυξηθούν για μία τριετία, για να μπορεί να γίνεται καταβολή των συντάξεων».

Παραδέχθηκε ότι οι εισφορές είναι «από τις υψηλότερες στην Ευρώπη». «Θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος της τριετίας, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μία πραγματική μείωση των εισφορών» διευκρίνισε.

Εξάλλου, τάχθηκε υπέρ του να είναι ασφαλιστικά ενήμερος, όποιος πληρώνει εισφορές. «Είναι ένα από τα πράγματα που θα παλέψω ιδιαίτερα στη διαπραγμάτευση, από 01/01/2017, να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος, όποιος ξεκινάει να πληρώνει τις νέες εισφορές» ανέφερε.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει ειδικές ρυθμίσεις για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες, οι οποίες θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από ασφαλιστικές κλάσεις, που προ πολλού έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα». Μόνο με τον υπολογισμό στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, «ωφελούνται, όσοι δηλώνουν εισόδημα, μέχρι 19.000 ευρώ κατά μέσο όρο», υποστήριξε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here