Δικαστική έρευνα για απιστία, σε βάρος προηγούμενων διοικήσεων της ΕΒΖ

Προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα παλαιότερων διοικήσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) παρήγγειλε στην Οικονομική Αστυνομία ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης. Αφορμή για την δικαστική έρευνα ήταν μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ, με την οποία στρέφεται εναντίον προηγούμενων στελεχών της επιχείρησης, καταγγέλλοντας ζημιά στην περιουσία της που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Στην παραγγελία του, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να καταθέσουν ως ύποπτοι (ανωμοτί) για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας πρώην πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΒΖ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο «κάδρο» της έρευνας βρίσκονται έξι πρόσωπα, που, κατά το διάστημα από το 2007 έως τις αρχές του 2015, είχαν ηγετικές διοικητικές θέσεις.

Επίσης ανωμοτί καταθέσεις για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία καλούνται να δώσουν οι διοικούντες τριών εταιριών που κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είχαν οικονομικές συναλλαγές με την ΕΒΖ.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων πρόσωπων στην Ελλάδα και με αίτημα δικαστικής συνδρομής στη Σερβία, όπου -επίσης- φαίνεται ότι υπήρχαν συναλλαγές.

Οπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ, από την ανάληψη των καθηκόντων της, διαπίστωσε μεγάλα ανείσπρακτα υπόλοιπα από συγκεκριμένους πελάτες της, που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση της ΕΒΖ ανέθεσε σε ανεξάρτητη εταιρία τη διενέργεια ελέγχου, κατά τον οποίο οι ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις – τιμολόγια πώλησης κ.ά.

Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει στις τρεις ελεγχόμενες εταιρείες, παρ’ ότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ προχωρούσαν σε αυξήσεις πιστωτικών ορίων χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση, όπως εγγυητικές επιστολές τράπεζας, εμπράγματες ασφάλειες και επιταγές τρίτων.

Από τη συνεργασία με μία μόνο εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται να υπέστη ζημιά 35 εκατ. ευρώ., ενώ το άνοιγμα της δεύτερης εταιρίας ανέρχεται σε 14-15 εκατ. ευρώ. Η τελευταία εταιρία φέρεται να προκάλεσε ζημιά τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, εκτός από τα παραπάνω ανοίγματα, η ΕΒΖ φέρεται ότι χορήγησε σε κάποιες από τις παραπάνω εταιρίες δωρεάν ποσότητες ζάχαρης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here