Ομολογία Κομισιόν: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα!

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αυτή τη φορά η κυνική ομολογία, ότι οι «Ευρωπαίοι εταίροι»σχεδιάζουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε απέραντο στρατόπεδο προσφύγων και αποθήκη ψυχών,  έρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη. Η ίδια η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι Η εευρωπαική Επιτυροπή «προετοιμάζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».

«Σήμερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων, ανέφερε η Νατάσα Μπερτό.

Παράλληλα  χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο καθημερινά στενεύει ο Βαλκανικός διάδρομος. Την Παρασκευή, στον καταυλισμό της Ειδομένης είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3.000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 1.200 παραμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Την ίδια ώρα, τα σύνορα της ΠΓΔΜ ανοίγουν για να περάσουν ελάχιστοι Σύροι και Ιρακινοί. Την Πέμπτη, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας πέρασαν 150 άτομα, ενώ την Τετάρτη είχαν περάσει 250.

Παρά το κατ’ ουσίαν κλείσιμο των συνόρων, πολλοί πρόσφυγες, θεωρώντας ότι θα βρουν τρόπο να περάσουν στην γειτονική χώρα, συνεχίζουν να κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Καθ’ οδόν βρίσκονται πρόσφυγες από το κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών, από το οποίο έφυγαν χθες, αρκετοί από τους οποίους κατάφεραν να φθάσουν στην Ειδομένη.

Αλλοι πρόσφυγες κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στην Ημαθία και άλλοι κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Κάποιοι έχουν εγκαταλείψει προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, όπως στην Κοζάνη, την Καβάλα ή τα Γρεβενά, ή κατέβηκαν από τα λεωφορεία που τους μετέφεραν προς την Ειδομένη, αλλά «κόλλησαν» σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.

Κέντρο φιλοξενίας το λιμάνι του Πειραιά

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ λόγω του μεγάλου συνωστισμού, παραχωρήθηκε και ο επιβατικός σταθμός που βρίσκεται στην πύλη Ε3.

Το πρωί της Παρασκευής ομάδα προσφύγων πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά, φωνάζοντας συνθήματα. Γυναίκες και άνδρες, κρατώντας στα χέρια μικρά παιδιά, ζήτησαν να μεταβούν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, προκειμένου να επιβιβαστούν στο τρένο για το σταθμό Λαρίσης με προορισμό την Ειδομένη.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, πολλοί πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στην αίθουσα αναχωρήσεων του πρώην δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στόχος ήταν η εκτόνωση της κατάστασης στο λιμάνι, καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής έφθασαν περίπου 2.000 άτομα με τα καράβια από τα νησιά.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here