61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Να ανακηρυχθεί η Μακρόνησος σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Παρέμβαση με στόχο να ανακηρυχθεί η Μακρόνησος σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έκαναν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ερωτούν εάν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένα έργα που στοχεύουν στην προστασία των μνημείων και τη διαχείριση του χώρου της Μακρονήσου εφόσον η Μακρόνησος έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δράσης της ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων).

Επίσης, ερωτούν εάν το υπουργείο Πολιτισμού «προτίθεται να προβεί σύντομα στην προετοιμασία του απαιτούμενου φακέλου με το απαραίτητο υλικό τεκμηρίωσης, ο οποίος θα αποσταλεί στην UNESCO προκειμένου να εξεταστεί η προοπτική ένταξης της Μακρόνησου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ακόμα, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν: Εάν κατόπιν των καταγεγραμμένων από τους Επιθεωρητές Δόμησης και Περιβάλλοντος πολεοδομικών παραβάσεων και αυθαιρεσιών, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προβεί στις κατά τον νόμο ενέργειες προκειμένου να αναζητηθούν και να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ή αστικές ευθύνες. Αν έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα φύλαξης του χώρου, προκειμένου να αποτραπούν νέες πολεοδομικές αυθαιρεσίες και καταπατήσεις από επιτήδειους. Ποιες είναι οι ενέργειες που προτίθεται να υλοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα της παράνομης δόμησης που ταλανίζει χρόνια το νησί της Μακρονήσου, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη διατήρηση της ιστορικής και συλλογικής μνήμης (κτίρια, χώροι, ερείπια, από την εποχή λειτουργίας της Μακρονήσου).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here