6.000 ευρώ για θρύψαλα μετεωρίτη – Δεν μας πέτυχε ο σημερινός, αλλά αν…

Μας προσπέρασε ανώδυνα ο αστεροειδής που αναμενόταν στις 8:50 ώρα Ελλάδας.

Οπως αναμενόταν διήλθε από απόσταση 44.000 χιλιομέτρων και «κινδύνεψε” περισσότερο η Αυστραλία και μερικοί δορυφόροι σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων.

Ουδέν κακόν πάντως αμιγές καλού.

Μετεωρίτες που πέφτουν αφήνουν κομματάκια που τουλάχιστον εξασφαλίζουν λίγα χρήματα για όσους τυχερούς (ζήσουν) και τα βρουν. Στην Κινα πωλούνται μέσω διαδικτύου περίπου 300 δολάρια το γραμμάριο. Στην Ευρώπη κομμάτια από τον αστεροειδή που έπληξε το Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας πουλήθηκαν 6.000 έως 10.000 ευρώ έκαστο. Aλλα κομμάτια πωλούνται μόλις 30-200 ευρώ έκαστο (της Ρωσίας ήταν «σταρ” και έπιασε καλή τιμή, επειδή είχε κινηματογραφηθεί και ειχε προκαλέσει ζημίες).

Σύμφωνα με το νόμο τα κομμάτια αυτά ανηκουν στο κράτος (για να κάνει και τις αναλύσεις με τους ειδικους του), αλλά εδώ που τα λέμε, δεν αναλύει κανένα κράτος όλα τα κομμάτια που βρισκει, οπότε γιατί να μη βγάλουν ένα χαρτζηλίκι κι όσοι τα βρούν στην αυλή τους;

Υπάρχει ένα ζήτημα βέβαια για όσους τα πιάσουν με τα χέρια τους γυμνά ή ίσως και με μέτριες προφυλάξειες:

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά τι ακριβώς φέρει το θραύσμα στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό του.

Και για όσους αναρωτιούνται πώς ξεχωρίζει το πραγματικό κομμάτι μετεώρου από οποιονδήποτε βράχο πάει κάποιος ξύπνιος να πουλήσει, οι αγοραστές αφ ενός απευθύνονται ιδιωτικά σε ειδικούς πανεπιστημίων για αναλύσεις, αλλά ξέρουν και οπτικά να ξεχωρίζουν το αντικείμενο της συλλογής τους. Τα αυθεντικά θραύσματα συνήθως έχουν μια μισοψημένη κρούστα από την εκρηκτική επαφή του μετεώρου με την ατμόσφαιρα της γης. Η θερμότητα που αναπτύσσεται με την είσοδο του μετεώρου στην ατμόσφαιρα, κάνει την επιφάνειά του να λιώνει σαν το γυαλί σε φούρνο.

Πιο ειδικοί στο θέμα είναι τα μέλη του  International Meteorite Collectors Association  καθώς και του Meteorite-Identification.com.

Οι ειδικοί πάντως το πρώτο που κάνουν είναι να εξετάσουν το δείγμα για ισότοπα οξυγόνου. Ολα τα γήινα πετρώματα εμπίπτουν σε μια συγκεκριμένη «γκάμα” ισοτόπων. Αν το θραύσμα είναι σε αυτή την κατηγορία ισοτόπων του οξυγόνου, τότε ειναι γήινο και απάτη. Αν όμως έχει ισότοπα που δεν απαντώνται στην γη, τότε είναι γνήσιο εξωγήινο.

Οι κυνηγοί θραυσμάτων από μετεωρίτες-αστεροειδείς ξέρουν ότι περίπου μια φορά το χρόνο κατι θα «πέσει” στη γη και θα μπορέσουν να ξεκλεψουν ένα κομματάκι του

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here