53+ του ΣΥΡΙΖΑ: Αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί προτιμάμε να πέσουμε ηρωικά

Mε ένα κείμενο συμβολής, παρατηρήσεων και προτάσεων για την πορεία της κυβέρνησης και του κόμματος προσέρχεται σήμερα στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καθεμιά από τις τρεις τάσεις που αναμένεται να κοντραριστούν. 
Η πιο αιχμηρή  και ομοιογενής τάση φαίνεται να είναι η Πρωτοβουλία των 53+ (ανάμεσά τους είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ανδρέας Ξανθός), η οποία θέτει ένα βασικό ερώτημα που είναι: «πάση θυσία στην κυβέρνηση;».
Η τάση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε αυτό το ερώτημα πως «είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό».

Και συνεχίζει η τάση πως σκοπός είναι «να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς. Συνεπώς, το ερώτημα ως δίλημμα είναι κάλπικο. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μάς επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας. Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη».

Αίσθηση προκαλεί  η Πρωτοβουλία η οποία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά επισημαίνοντας με νόημα πως «εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here