520 μετανάστες-προσφυγες σε 48 ώρες στη Λέσβο και άλλοι 130 σε Χίο και Σάμο!

Νέο ρεκόρ αφίξεων  μεταναστών και προσφύγων σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο, το πρώτο τέτοιου μεγέθους μετά την κρίση του 2015. Μέσα σε 24 ώρες στις ηδη προβληματικές εγκαταστάσεις του νησιού προστέθηκαν πάνω από 520 άτομα

Αφίξεις Λέσβου 15 Σεπτεμβρίου: 195 άτομα

  1. Μια βάρκα με 53 ατομα (28 άνδρες, 16 παιδιά, 9 γυναίκες) στα Λαψαρνα, ωρα 05.50.
  1. Μια βάρκα με 39 άτομα έξω από το Ταρτι (Ελληνική Ακτοφυλακή), ώρα 06.40.
  1. Μια βάρκα με 58 άτομα έξω από την Παναγιουδα (Frontex), ώρα 08.30.
  1. Μια βάρκα με 45 άτομα στο Ταρτι, ώρα 09.00.

Επίσης μια βάρκα με 61 άτομα (25 παιδιά, 22 άνδρες, 14 γυναίκες) στην περιοχή Νενητα Χίου, ώρα 06.10.

Αφίξεις Λέσβου  16 Σεπτεμβριου: 324 άτομα

  1. Μια βάρκα με 42 άτομα (23 παιδιά, 12 γυναίκες, 7 άνδρες) έξω από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης (βρετανική Frontex «Valiant»), ώρα 02.40.
  1. Μια βάρκα με 68 άτομα (32 παιδιά, 17 γυναίκες,19 άνδρες) έξω από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης (βρετανική Frontex «Valiant»), ώρα 03.30.
  1. Μια βάρκα με 61 άτομα (33 παιδιά, 15 γυναίκες, 13 άνδρες) έξω από το ακρωτήριο Κόρακας (βρετανική Frontex «Seeker»), ώρα 04.30.
  1. Μια βάρκα με 58 άτομα (25 παιδιά, 10 γυναίκες, 23 άνδρες) έξω από το ακρωτήριο Κόρακας (βρετανική Frontex «Seeker»), ώρα 06.45.
  1. Μια βάρκα με 40 άτομα (6 παιδιά, 10 γυναίκες, 24 άνδρες) έξω από το Τάρτι (Frontex), ώρα 08.30.
  1. Μια βάρκα με 55 άτομα (29 παιδιά, 12 γυναίκες, 14 άνδρες) στο Γαβαθά, ώρα 09.00.

Επίσης μια βάρκα στη Χίο (42 άτομα) και μια στη Σάμο (30 άτομα).

Συνολικα 615 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων αιτούντα ασύλου  πέρασαν στη Λέσβο το τριήμερο από την Παρασκεύη 14 έως και την 16η Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή πέρασαν 98 άτομα, το Σαββάτο 193 και την  Κυριακή324.
Ο μεγάλος αυτός αριθμός αφίξεων, από τους μεγαλύτερους τα τελευταία χρόνια και ο μεγαλύτερος για φέτος, εξακόντισε σε πάνω από  11.000 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, χθες Δευτέρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη Λέσβο διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, 11.053 αιτούντες άσυλο.

Από αυτούς 8.912 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας σε υποδομές στέγασης για 3.100 άτομα, 1.185 διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι σε άλλες μικρότερες δομές. Ο ελληνικός πληθυσμός  του νησιου είναι 85.000

Εν τω μεταξύ σε πρωτοφανή κατάσταση βρίσκεται ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ’ αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων.

Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας εστιάζοντας στην παιδιατρική φροντίδα και τη φροντίδα ψυχικής υγείας για ανήλικους, καθώς και στη φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας από τα τέλη του 2017. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια κλινική ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη από τον Οκτώβριο του 2016.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here