500ευρα τέλος από την ΕΚΤ- Μένουν όμως στην αγορά

Σε μιά ιστορική της απόφαση η ΕΚΤ διέκοψε την παραγωγή τραπεζογραμματίων ονομαστικής αξίας 500 ευρώ. Ομως όσα 500σάρικα κυκλοφορούν θα συνεχίσουν να έχουν αξία και να χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές.  Με το τρόπο αυτό, επιχειρείται να μπεί ένα τέλος στη χρήση των συγκεκριμένων χαρτονομισμάτων για ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες. 

Όπως ανακοίνωσε πριν απο λίγο η ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας απεφάσισε σήμερα να σταματήσει την παραγωγή μόνιμα τραπεζογραμματίων 500 ευρω και να την αποκλείσει από τη σειρά Europa, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ότι αυτό το χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.

Η έκδοση των 500ευρων θα διακοπεί γύρω από το τέλος του 2018, όταν τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ της σειράς Europa θα εισαχθούν στην κυκλοφορία.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και μπορεί συνεπώς να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών και αποταμίευσης.

Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ , όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία τους και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here