5.500 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Η άρνηση των αρχών της ΠΓΔΜ να ανοίξουν σημεία διέλευσης στα σύνορα έχει προκαλέσει ασφυξία στην ουδέτερη ζώνη. Αυτή τη στιγμή, περίπου 5.500 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Το βράδυ της Παρασκευής αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά τρία λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά αυτή την ώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.

Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας το ταξίδι τους προς την Ειδομένη με τα πόδια. Οι συγκλονιστικές εικόνες μικρών παιδιών, ηλικιωμένων, ανάπηρων σε καροτσάκια να ταξιδεύουν πεζή προς τα σύνορα έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Την ίδια ώρα βρέφη, γυναικόπαιδα, έφηβοι, άντρες, ηλικιωμένοι από το Αφγανιστάν και τη Συρία στην πλειονότητά τους, έχουν βρει καταφύγιο κατά εκατοντάδες στην πλατεία Βικτωρίας, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Οι Αφγανοί ιδίως πρόσφυγες είναι απελπισμένοι και ζητούν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη καθώς δεν συζητούν καν ως εναλλακτική λύση το να γυρίσουν στο Αφγανιστάν.

Οπως λένε οι Ελληνες τους βοηθούν αλλά ζητούν βοήθεια για να φτάσουν στη Γερμανία ου είναι ο τελικός προορισμός τους.

Για να διαχειρισθεί το προσφυγικό πρόβλημα, η ελληνική  κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Θ.Δρίτσα καλούνται οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες.

Παράλληλα σχεδιάζεται τα τρία διαθέσιμα πλοία -στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο- να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέσβο και Χίο.

Το πλοίο παρέλαβε 270 άτομα από τη Λέσβο και 167 από τη Χίο.

Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 52 πρόσφυγες από την Κω.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here