402 οι νεκροί – 49χρονη στη Θεσσαλονίκη – Τριπλάσιος ο κίνδυνος για διαβητικούς Τύπου ΙΙ

Δύο ακόμη άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ώρες έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης υπέκυψε μια 49χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν από τις 29 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποκείμενα νοσήματα.

Στο νοσοκομείο Σωτηρία κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 90χρονη. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας από τον Covid-19 έφθασε πλέον τους 402 ανθρώπους.

Οι διαβητικοί

Στα υποκείμενα νοσήματα που συχνά αναφέρονται χωρίς η πολιτεία να θεωρεί ότι πρέπει να δώσει… περιττές λεπτομέρειες,  περιλαμβάνονται και συνήθη, βατά νοσήματα όπως μια υπέρταση, το σάκχαρο ή απλώς λίγο παραπανίσια κιλά. Έρευνες δείχνουν ότι όσον αφορά στους διαβητικούς περισσότερο κινδυνεύει η πλειοψηφία, δηλαδή αυτοί που έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ ή μη ινσουλινοεξαρτώμενο. Κινδυνεύουν και όσοι έχουν διαβήτη Τύπου Ι (παίρνουν από νέοι συνήθως ινσουλίνη), αλλά είναι πολύ λιγότεροι από τους έχοντες Τύπο ΙΙ.

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 έχει παρατηρηθεί αυξημένη επίπτωση νοσηλείας για τους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 και ιστορικό Σακχαρώδους Διαβήτη (ΣΔ), αγγίζοντας  το 33,8 % σε σύνολο 5.700 νοσηλευομένων ασθενών στη Νέα Υόρκη (Richardson S et al, JAMA 2020). Επιπλέον, κατά τη νόσηση COVID-19 ο σακχαρώδης διαβήτης έχει έως τώρα συσχετιστεί με διπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και μεγαλύτερο από τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου (Roncon L et al, J Clin Virol 2020).

Προσφάτως δημοσιεύτηκαν δύο μελέτες που διερευνούν για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο ο τύπος του διαβήτη επηρεάζει την έκβαση των ασθενών με λοίμωξη COVID-19.  Η πρώτη αφορά σε πολυκεντρική μελέτη που διεξήχθη σε 68 νοσοκομεία στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Diabetes Care (Wargny M et al) και περιγράφει για πρώτη φορά τα χαρακτηριστικά και την πρόγνωση των ασθενών με βάση τον τύπο διαβήτη. Συμπεριελήφθησαν 2.608 ασθενείς με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη που νοσηλεύθηκαν με λοίμωξη COVID-19 από 10 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2020 και καταγράφηκε ο κίνδυνος διασωλήνωσης και/ή θανάτου την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας.

Εξ αυτών που είχαν διαβήτη και κορονοϊό, ποσοστό 19,6% χρειάστηκε διασωλήνωση και το 5,4% υπέκυψε. Κανένας θάνατος δεν κατεγράφη σε ασθενείς με διαβήτη ηλικίας μικρότερης των 65 ετών στη συγκεκριμένη έρευνα. Πιο αναλυτικά όμως, προκύπτει ότι το 18,4 % των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με διαβήτη τύπου 2 χρειάστηκαν διασωλήνωση και το 10,6% από αυτούς, κατέληξαν. Στους ασθενείς κάτω των 55 ετών ο κίνδυνος διασωλήνωσης/ θανάτου ήταν 3 φορές μικρότερος για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι σε σχέση με τους ασθενείς με τύπου ΙΙ (πιθανόν λόγω της αυξημένης συχνότητας παχυσαρκίας σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ), ενώ σε άτομα ηλικίας  άνω των 75 ετών το 50% των αθενών με Τύπου Ι διαβήτη ή ινσουλινοεξαρτώμενο, χρειάστηκαν διασωλήνωση.

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη σε όλη την επικράτεια της Αγγλίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τhe Lancet (Barron E et al) και διερευνά το σχετικό και απόλυτο κίνδυνο θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 σύμφωνα με τον τύπο διαβήτη. Ο κίνδυνος ανευρέθη αυξημένος ανεξαρτήτως τύπου διαβήτη, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το ένα τρίτο των συνολικά 23.698 θανάτων σχετιζόμενων με λοίμωξη COVID-19 σε νοσοκομεία της Αγγλίας από 1η Μαρτίου έως 11 Μαίου 2020 συνέβη σε ασθενείς με ΣΔ.Το 31,4% των θανάτων από λοίμωξη COVID-19 κατεγράφη σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ και το 1,5% σε ασθενείς με Τύπου Ι.

Σε απόλυτη κλίμακα, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν σημαντικά υψηλότερο σε άτομα με ΣΔ2 συγκριτικά με άτομα με ΣΔ1. Συγκεκριμένα για τα άτομα χωρίς διαβήτη το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 27/100000 άτομα, για τα άτομα με ΣΔ1 138/100000 και για τα άτομα με ΣΔ2 260/100000.

Σε σχετική κλίμακα, μετά από στατιστική ανάλυση λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, τις κακές συνθήκες διαβίωσης, την εθνικότητα και τη γεωγραφική περιοχή, φάνηκε ότι οι ασθενείς με COVID-19 και ΣΔ1 διέτρεχαν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με ασθενείς χωρίς διαβήτη, ενώ οι ασθενείς με ΣΔ2 είχαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αντίστοιχα. Ωστόσο, για τους νέους ασθενείς με διαβήτη (κυρίως κάτω των 40 ετών) ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει χαμηλός. Κανένας θάνατος δεν κατεγράφη σε ασθενείς με ΣΔ1 κάτω των 50 ετών.

Συμπερασματικά , σύμφωνα με τη μελέτη τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε λοίμωξη COVID-19, αν και ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν πολύ χαμηλός για τους νέους κάτω των 40 ετών είτε με διαβήτη τύπου 1 είτε τύπου 2. Ωστόσο χρειάζεται πάντα κλινική επαγρύπνηση στα άτομα με διαβήτη, ενώ περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για τη διαλεύκανση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών και των παραγόντων κινδύνου κατά τη νόσηση με COVID-19 ατόμων με ΣΔ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here