3ο Φεστιβάλ Αγάπης: Ένα σχολείο γιορτάζει τους “διαφορετικούς”

της ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Από  www.mikrocosmos.gr
Για τρίτη χρονιά το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών ετοιμάζει μια μεγάλη γιορτή, το 3ο Φεστιβάλ Αγάπης για την Ετερότητα, ανοίγοντας την αγκαλιά του σε όλους τους …διαφορετικούς ανθρώπους. Δάσκαλοι, μαθητές και γονείς όχι μόνο τους αποδέχονται, αλλά τους τιμούν αφιερώνοντάς τους και μια γιορτή το Σάββατο 30 Μαϊου από τις 4.30 μ.μ μέχρι τις 10 μ.μ. με πολλά events, χορούς, καλλιτεχνικά εργαστήρια.
Εξάλλου, όπως εξηγεί στοmikrocosmos.gr η διευθύντρια του σχολείου  “αν δεν πιστεύαμε στη δύναμη της παιδείας, γιατί παιδεία είναι αυτό που προσφέρεται στα φεστιβάλ, δεν θα ήμαστε δάσκαλοι. Σαφώς πιστεύουμε στην καλλιέργεια αξιών, ιδεών και στάσεων”.
Τι είναι το φεστιβάλ αγάπης που διοργανώνει το σχολείο σας;Το 3ο φεστιβάλ γίνεται στo πλαίσιo του θεσμού των φεστιβάλ που δημιουργήσαμε και οργανώνουμε για 3η συνεχή χρονιά. Αυτές οι δράσεις μας είναι αφιερωμένες στην προώθηση των ανθρώπινων και παιδικών δικαιωμάτων και στην αποδοχή του «διαφορετικού» ανθρώπου ανάμεσά μας, ό,τι και να σημαίνει αυτό ( χρώμα, θρησκεία, ικανότητες). Εφέτος , μεταξύ των άλλων διαφορετικών θα υπάρχουν και παιδιά με ειδικές ανάγκες και θα γιορτάσουμε όλοι μαζί την Αγάπη και την Αποδοχή και θα μας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσουμε τη δυναμική και την αξιοπρέπειά τους.


Πόσο σημαντικό καταρχήν για τα ίδια παιδιά και έπειτα για μια τοπική κοινωνία είναι να αποδέχονται το διαφορετικό;

Πέρα από το πρακτικό μέρος της καθημερινής αρμονικής συμβίωσης και συνύπαρξης των μαθητών μας που επιτυγχάνεται με τις αντιλήψεις περί αποδοχής του διαφορετικού, της ισότητας και του δικαίου που προωθούνται με τις δράσεις μας, τα παιδιά διαμορφώνουν ανθρωπιστικές αξίες και στάσεις για την υπόλοιπη ζωή τους. Και η τοπική κοινωνία, οι ενήλικες, ζουν με τον «διαφορετικό», υπάρχει δίπλα τους και πρέπει να τον γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν την ανθρώπινη αξία και τις δυνατότητές του, ώστε όλοι μαζί να προοδεύσουν. Η Αποδοχή του Διαφορετικού είναι σεβασμός στον Άνθρωπο και αναγνώριση της αξίας του.


Στο φετινό Φεστιβάλ γιορτάζετε την αξιοπρέπεια της Ετερότητας, με έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία. Ποια είναι τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά, αρχίζοντας βέβαια από την πρόσβασή τους στο σχολείο;

Αυτό που συνήθως αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία στο σχολείο είναι αμηχανία, επιφυλακτικότητα και απόσταση από μέρους των συμμαθητών, των γονιών των συμμαθητών και, ελάχιστες ευτυχώς φορές, ίσως και από τους δασκάλους τους. Αυτές οι συμπεριφορές αποθαρρύνουν τα παιδιά αυτά και καλούνται να διαχειριστούν και αυτές τις ψυχολογικές δυσκολίες πέραν των αντικειμενικών που έχουν. Αυτές τις στάσεις συνήθως τις αντιμετωπίζουν δια βίου.

Ελπίζετε ότι με αυτό το φεστιβάλ ίσως καταφέρετε να καταφέρετε κάτι;

Αν δεν πιστεύαμε στη δύναμη της παιδείας, γιατί παιδεία είναι αυτό που προσφέρεται στα φεστιβάλ, δεν θα ήμαστε δάσκαλοι. Σαφώς πιστεύουμε στην καλλιέργεια αξιών , ιδεών και στάσεων, άλλωστε και ο αντίκτυπος των προηγούμενων δύο φεστιβάλ μας δικαίωσε τις προσδοκίες μας.


Τα προηγούμενα φεστιβάλ: https://www.youtube.com/watch?v=qeoPVcrbWQY

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν τραβήχτηκαν πέρυσι από το φεστιβάλ του 2ου δημοτικού σχολείου Αχαρνών 2014

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here