350 Τουρκοκύπριοι στη Λάρνακα για προσκύνημα της Ουμ

Προσκύνημα στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα πραγματοποίησαν σήμερα στις 11 το πρωί  περίπου 350 Τουρκοκύπριοι προσκυνητές από τα κατεχόμενα, με την ευκαιρία των εορτασμών του Κουρμπάν Μπαϊράμ. (Το Κουρμπάν είναι μια θρησκευτική θυσιαστική γιορτή των μουσουλμάνων για την προθυμία του Αβραάμ -για εκείνους Ιμπραήμ- να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ. Διαρκεί τρεις ημέρες και  εορτάζεται περίπου δυο μήνες μετά το Ραμαζάνι).

Λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί 4 λεωφορεία με περίπου 350 προσκυνητές, με τη συνοδεία της Κυπριακής Αστυνομίας, έφτασαν στη περιοχή του τεμένους.

Larnaca 01-2017 img30 Salt Lake.jpg

Στην περιοχή της Αλυκής Λάρνακας βρίσκονταν από νωρίς το πρωί μέλη της ΜΜΑΔ (Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης) για την ομαλή διέλευση των λεωφορείων.

Αρκετοί ήταν οι τουρίστες από άλλες χώρες που με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα μετέβησαν στη περιοχή για επίσκεψη, ωστόσο οι επί καθήκοντι αστυνομικοί τους ενημέρωναν ότι το τέμενος ήταν κλειστό λόγω της επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία υπολογίζεται ότι γύρω στις δύο το μεσημέρι τα λεωφορεία με τους προσκυνητές θα αναχωρήσουν από το τέμενος με προορισμό τη Λευκωσία.

Ούτε και φέτος επιτράπηκε στους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία να προσεγγίσουν το χώρο του τεμένους

 

Το τέμενος βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα και χτίστηκε το 1787 . Ανακατασκευάστηκε το 1816 προς τιμήν της Ουμ Χαλαλ -εκει σκοτώθηκε  Ουμ το 637 πέφτοντας από το άλογό της κατά την επίσκεψη της στο νησί στη διάρκεια της αραβικής επιδρομής του Μοαβία.

Το τέμενος είναι από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας της μουσουλμανικής θρησκείας και  αναφέρεται τέταρτο μετά τα τεμένη της Μέκκας, της Μεδινας και του Αλ Ακσιά στην Ιερουσαλήμ. Ο τάφος της Ουμ βρίσκεται μέσα στο τέμενος και είναι καλυμμένος με υφάσματα και περιβάλλεται από ένα τρίλιθο κατασκεύασμα.

Η Ουμ Χαράρ ή Χαλά Σουλτάν  βρέθηκε στην Κύπρο συνοδεύοντας το σύζυγό της Ουβάδα Ιμπντ-ας-Σαμίτ, μαζί με τον αραβικό στόλο. Κόρη του Μιλχάν Ανσαρί κι αδελφή της Ουμ Σουλεΐμ, η Ουμ Χαράμ είχε ιδιαίτερη σχέση με τον προφήτη Μωάμεθ. Η ίδια υπήρξε μία από τους πρώτους πιστούς του Μωάμεθ κι από τους ανθρώπους που τον βοήθησαν το 622 στη διαφυγή του από τη Μέκκα στη Μεδίνα. Μάλιστα, ο προφήτης του Ισλάμ επισκεφτόταν αρκετά συχνά την Ουμ Χαράμ στο σπίτι της στη Μέκκα. Η γυναίκα όμως, δεν πρόλαβε να δει την Κύπρο, αφού μόλις αποβιβάστηκε έπεσε από το άλογό της και σκοτώθηκε. Θάφτηκε στη δυτική όχθη της Αλυκής της Λάρνακας, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία.
Σύμφωνα με την Μωαμεθανική παράδοση τρεις λίθοι, οι οποίοι ήρθαν μετέωροι από τη Μέκκα κατ’ εντολή του Προφήτη, αιωρούντο για πολλούς αιώνες. Ο ένας λίθος αιωρείτο πάνω από το κεφάλι της, ο άλλος πάνω από τα πόδια και ο τρίτος πάνω από το σώμα.
Περίπου δύο αιώνες αργότερα χτίστηκε στην τοποθεσία του τάφου, γύρω στο 1787 τέμενος με την ονομασία Χαλά Σουλτάν Τεκκέ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here