300 κρούσματα γαστρεντερίτιδας μέσα σε 2 μέρες στην Καστοριά

Εκατοντάδες κρουσματα γαστρεντερίτιδας εκδηλώθηκαν μέσα σε μόλις 2 ημέρες στν περιοχή της Καστοριάς και συγκεκριμένα στο Αργος Ορεστικό

Με το θέμα ασχολείται το  Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κλιμάκιο του οποίου αναμενόταν να μεταβεί σήμερα επί τόπου

Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα των ειδικών «δείχνουν» το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής καθώς φαίνεται πως αυτό είναι το μοναδικό κοινό στοιχείο μεταξύ των ασθενών. Σημειωτέον ότι η ιογενής γαστρεντερίτιδα (από άτομο σε άτομο) δεν μεταδίδεται συνήθως με τέτοια γεωμετρική πρόοδο και γι΄αυτό οι ειδικοι εξετάζουν το μικροβιακό ενδεχομενο σε κάποιο τρόφιμο ή στο νερό.

Συνολικά, έως και σήμερα 28/01/2019 το μεσημέρι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 κρούσματα, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι ασθενείς έσπευδαν κατά δεκάδες στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.

Τα συμπτώματα είναι εμετοί, διάρροιες και κοιλιακό άλγος. Ωστόσο, ο εργαστηριακός έλεγχος για Salmonella spp. και Shigella spp. ήταν αρνητικός και αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων.

«Από την αρχική διερεύνηση δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα, δραστηριότητα ή άλλος κοινός παράγοντας / κοινή έκθεση στην οποία να μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας» διευκρινίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο, κανονας που βοηθά πολύ ανεξαρτήτως του αν η πηγή είναι βακτήριο ή ιός.

Το Άργος Ορεστικού απέχει 11 χλμ.απο την Καστοριάμ και βρισκεται δίπλα στο αεροδρομιο της πολης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here