30 χωρικοί που έψαχναν χρυσό σκοτώθηκαν σε κατολίσθηση σε παράνομο ορυχείο στο Αφγανιστάν

Πάνω απο 30  χωρικοί σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί  στο Αφγανιστάν, όπου λόγω του κρύου αλλά και εξαιτίας κακοτεχνιών σημειώθηκε κατολίσθηση σε παράνομο ορυχείο χρυσού, στην επαρχια Μπαδαχσάν -στα βορειοοανατολικά  της χώρας, στα συνορα με το Τατζικιστάν.

Επίσης τραυματίστηκαν άλλοι 8

Οι χωρικοι ειχαν σκαψει μια στοά βάθους  περίπου 60 μέτρων δίπλα σε ποτάμι, αναζητώντας χρυσό. Ηταν μέσα στη στοά όταν σημειωθηκε η κατολίσθηση

Οι χωρικοί δεν ήταν επαγγελματίες μεταλλωρύχοι και όπως ανακοινώθηκε «κάνουν αυτή τη δουλειά τριάντα χρόνια τώρα, και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους ελέγξει»

Πρόκειται για πάμφτωχη και ιδιαίτερα ορεινή περιοχή, οπου οι κατολισθήσεις είναι συχνό φαινομενο ειδικά το χειμώνα. Τα παρανομα ορυχεία είναι μια λυση για την επιβίωση απομονωμένων περιοχών, όμως τα εκμεταλλεύονται και οι Ταλιμπάν -δεν ξερουμε αν στο συγκεκριμένο ορυχείο «έκαναν κουμάντο» οι Ταλιμπάν ή ήταν απλά μια πρωτοβουλία των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Ενας απο τους λόγους που αφθονούν τα παράνομα ορυχεία αυτου του τύπου, είναι και ο εμφύλιος με τους Ταλιμπάν ή και η αμερικανική παρουσία. Οι διαρκείς συγκρουσεις και οι τοποθετήσεις βομβών αποθαρρύνουν γενικα όλες τις εταιρείες απο το να αναλάβουν εξορύξεις και ο πλουτος της χώρας μένει στην ουσία ανεκμετάλλευτος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here