2η βλάβη σε 15 μέρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας

Και πριν από 15 μέρες είχε παρουσιάσει σοβαρή βλάβη ο ουκρανικός αντιδραστήρας που μας θορύβησε χτες με νέο ατύχημα. Χτες εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ στις 16 Απριλίου είχε σημειωθεί βλάβη στην αντλία κυκλοφορίας και κόπηκε το ρεύμα, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία του αντιδραστήρα στο τρίτο μπλοκ.

Η είδηση ξύπνησε μνήμες Τσερνόμπιλ, με αποτέλεσμα να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι αρμόδιες υπηρεσίες σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, της Ελλάδας (θέλουμε να πιστεύουμε) περιλαμβανομένης.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η χτεσινή πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα βραχυκυκλώματος σε μετασχηματιστές υψηλής τάσης. Η φωτιά περιορίστηκε μεσα σε μία ώρα και σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι μετρήσεις που ακολούθησαν δεν έδειξαν διαρροή ραδιενέργειας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι δεν τραυματίσθηκε κανείς εργαζόμενος απο την φωτιά.

Ωστόσο, επειδή η βλάβη στους μετασχηματιστές δεν είναι η πρώτη ζημιά που αναφέρεται το τελευταίο διάστημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ρίβνε, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες. Η σταθμός του Ρίβνε αποτελείται από τέσσερα μπλοκ, με συνολική ισχύ 2.835 μεγαβάτ και καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της χώρας σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οικοδομήθηκε το 1986, μετά την καταστροφή του σταθμού του Τσερνόμπιλ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here