293.000 αιτήσεις για δελτία σίτισης! Πώς θα δοθούν οι παροχές στους δικαιούχους

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Συνολικά 300.226 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 633.288 άτομα, υποβλήθηκαν από πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν όλες ή κάποιες από τις παροχές του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, του νόμου 4320/2015. «Μελανό ρεκόρ» αποτελεί το γεγονός ότι περισσότερες από 293.000 αιτήσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στη χορήγηση καρτών (δελτίων) σίτισης. Ωστόσο, αυτό το τραγικό στοιχείο φαίνεται να αφήνει παντελώς αδιάφορους τους εταίρους – δανειστές και τους «θεσμούς» (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασαν σήμερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, από το σύνολο των αιτήσεων:

  • 90.015 αιτήσεις που αφορούσαν το ενοίκιο. Από αυτές 66.442 πληρούν τα κριτήρια, 30.575 είναι οι τελικοί δικαιούχοι, ενώ το σύνολο των ατόμων των οικογενειών των δικαιούχων είναι 87.541.
  • Όσον αφορά την παροχή ρεύματος και την επανασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας υποβλήθηκαν 140.366 αιτήσεις. Από αυτές 89.288 πληρούν τα κριτήρια και οι αιτούντες εγκρίθηκαν ως τελικοί δικαιούχοι, με το σύνολο των ατόμων των οικογενειών των δικαιούχων να είναι 212.216.
  • Σχετικά με τη σίτιση υποβλήθηκαν 293.786 αιτήσεις. Από αυτές πληρούν τα κριτήρια οι 233.198, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι είναι 145.359 με το σύνολο των ατόμων των οικογενειών των δικαιούχων να είναι 349.826.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις αιτήσεις.

Όπως ανέφεραν οι κυρίες Θ. Φωτίου και Ν. Βαλαβανη, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν σε δύο ιστοσελίδες- εισόδους στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποστήριξης που έχει αναπτύξει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ: την ιστοσελίδα του Υπουργείου www.ypakp.gr και την ιστοσελίδα www.anthropocrisis.gr .

Οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς TAXIS (τον ίδιο με τον οποίο υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους), θα εισέλθουν στο σύστημα, θα υποβάλουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν και θα βρουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους. Εναλλακτικά, θα μπορούν να πάνε στα ΚΕΠ τα οποία έχουν ήδη δηλώσει ότι μέσω αυτών επιθυμούν να εξυπηρετηθούν – ΚΕΠ Διεκπεραίωσης. Θα υπάρχουν αναρτημένοι πίνακες με τα αποτελέσματα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν τον αριθμό της αίτησή τους.

Δυνατότητα ενστάσεων

Οσοι και όσες θεωρούν ότι δεν εγκρίθηκε η αίτησή τους εκ λάθους, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις επανεξέτασης υποχρεωτικά στα ΚΕΠ, επισυνάπτοντας όσα δικαιολογητικά θεωρούν ότι υποστηρίζουν το αίτημά τους. Η υποβολή τέτοιων αιτημάτων θα γίνεται δεκτή αυστηρά μέχρι και την Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015.

Πότε θα αρχίσει η υλοποίηση

Για τη διανομή των καρτών σίτισης υπολογίζεται ότι μέχρι 15 Ιουλίου 2015 θα έχουν παραδοθεί στα ΚΕΠ για να ξεκινήσει η διανομή τους.

Οι ωφελούμενοι από την δωρεάν παροχή ρεύματος θα μπορούν να δουν τη διαφορά από τον επόμενο λογαριασμό τους στη ΔΕΗ ή όποιον άλλο πάροχο έχουν.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο Taxis, είτε την ανανέωση της ισχύουσας μίσθωσης είτε τη σύναψη νέας. Στη συνέχεια, θα πρέπει και πάλι να μπουν στις σχετικές ιστοσελίδες: www.ypakp.gr ή www.anthropocris.gr , όπου θα υπάρχει ειδική σελίδα για τις μισθώσεις και θα εισάγουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ο ιδιοκτήτης, με τη σειρά του και με τους δικούς του κωδικούς Taxis, θα μπαίνει στην ίδια εφαρμογή για να δηλώσει τον ΑΦΜ του ενοικιαστή και τον ΙΒΑΝ του δικού του λογαριασμού σε Τράπεζα, όπου θα πιστώνεται το μηνιαίο επίδομα για λογαριασμό του ενοικιαστή-δικαιούχου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here