29 Ιουνίου η πρώτη δόση του ΕΚΑΣ – Πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, μαζί με την καταβολή της σύνταξης του Ιουλίου, θα γίνει η πρώτη καταβολή – δόση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) στους δικαιούχους για το έτος 2015. Από το ΙΚΑ δόθηκαν στη δημοσιότητα σημαντικές, συμπληρωματικές οδηγίες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ τις οποίες αναλύει και παρουσιάζει το presspublica.gr.

Συγκεκριμένα, η χορήγηση των αναδρομικών ποσών του ΕΚΑΣ για το χρονικό διάστημα από την 1/1/2015 μέχρι την 30/6/2015 θα επιμεριστεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα πληρωμής του, δηλαδή στις 29/6/2015 με τη σύνταξη μηνός Ιουλίου 2015 και με εξόφληση στις 27 /11/2015, με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2015. Η καταβολή των αναδρομικών ποσών σε δόσεις ισχύει τόσο στις περιπτώσεις αυτόματης χορήγησης του επιδόματος από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ όσο και στις περιπτώσεις ατομικού ελέγχου των συνταξιούχων από το αρμόδιο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων.

Τα «SOS»

  1. 1. Δεδομένου ότι το εισοδηματικό κριτήριο που περιορίζει στα 850 € το ποσό της καταβαλλόμενης ακαθάριστης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης ή του αθροίσματος των καταβαλλόμενων συντάξεων ελέγχεται κατά το μήνα ανάρτησης του εγγράφου της Γ.Γ.Κ.Α. περί χορήγησης του ΕΚΑΣ στη Διαύγεια, δηλαδή αφορά τη σύνταξη του μήνα που προπληρώνεται κατά το ανωτέρω χρονικό σημείο, ο έλεγχος αυτός για το έτος 2015 θα γίνει στη σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου. Στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που θα καταστούν συνταξιούχοι από την 1/2/2015 και μετά, το συγκεκριμένο κριτήριο θα εξεταστεί κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησής τους.
  2. Το ΕΚΑΣ και για το έτος 2015 χορηγείται ανεξαρτήτως ηλικίας και αιτίας συνταξιοδότησης στους συνταξιούχους από το μήνα που φέρουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% και για όσους μήνες ισχύει το ίδιο ποσοστό.

Επισημαίνεται ότι ισχύουν αθροιστικά όλα τα οικονομικά κριτήρια και στην κατηγορία των αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

  1. Για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. για το έτος 2015, ελέγχονται τα εισοδήματα που απεικονίζονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας Οικονομικού Έτους 2014.
  2. Εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία περί αναζήτησης των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών Ε.Κ.Α.Σ. που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 μέχρι την ημερομηνία νόμιμης διακοπής του, σε μηνιαίες δόσεις των 80 €.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here