23 Σεπτεμβρίου: Η μακράν πιο Νοηματική όλων των Διεθνών Ημερών

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Σχετικά με τη σημερινή (23 Σεπτεμβρίου) Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, όλα όσα πρέπει να ξέρετε – και λίγα περισσότερα – περιλαμβάνονται στην πληρέστατη (ως συνήθως) ανακοίνωση της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών που ακολουθεί:

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών, υπάρχουν περίπου 72 εκατομμύρια κωφοί παγκοσμίως.

Περισσότερο από το 80% αυτών ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Συλλογικά, χρησιμοποιούν περισσότερες από 300 διαφορετικές νοηματικές γλώσσες.

Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) είναι η φυσική γλώσσα της ελληνικής κοινότητας Κωφών. Είναι μια πλήρης γλώσσα, η οποία χρησιμοποιεί τα ίδια είδη γραμματικού μηχανισμού που υπάρχουν και στην προφορική γλώσσα.

Η Νοηματική Γλώσσα δεν είναι διεθνής, όπως λανθασμένα (σ.σ. από αδαείς) πιστεύεται. Η κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της νοηματική γλώσσα με διαφορετικά κατά βάση νοήματα και διαφορετικό αλφάβητο.

Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) έχει αναγνωριστεί νομικά ως επίσημη γλώσσα της κοινότητας των Κωφών για εκπαιδευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα ήδη από το 2000, ενώ με τον Νόμο 4488/2017 (Άρθρο 65, παράγραφος 2) η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα.

Επιπλέον, ο νόμος ορίζει ότι το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών.

Η χρήση της νοηματικής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη οποιουδήποτε ατόμου στην κοινότητα των Κωφών, για την ένταξη στην οποία δεν έχει σημασία ο βαθμός ακουστικής απώλειας αλλά η γνώση της γλώσσας και ο σεβασμός της κουλτούρας των Κωφών.

Για το λόγο αυτό, συνηθίζεται να χρησιµοποιείται η λέξη κωφοί µε µικρό το πρώτο γράµµα, όταν γίνεται αναφορά σε άτοµα µε απώλεια ακοής που δεν ταυτίζονται και δεν ανήκουν στην κοινότητα των Κωφών και με κεφαλαίο το πρώτο γράµµα (Κωφοί) όταν γίνεται αναφορά σε άτομα που ανήκουν στην κοινότητα των Κωφών, ταυτίζονται µε τους άλλους Κωφούς και µοιράζονται κοινή κουλτούρα και γλώσσα, την Ελληνική Νοηµατική Γλώσσα.

*Στην φωτογραφία η Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας, Θεοδώρα Τσαποΐτη με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στις 30 Μαρτίου του 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here