23 οργανώσεις καταγγέλλουν τις συνθήκες στα hotspot με αφορμή την τραγωδία στη Μόρια

«Χρειάζονται κι άλλοι νεκροί για να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταυλισμούς;» ρωτούν ρητορικά 23 οργανώσεις και φορείς που  επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και στους διοικητές των καταυλισμών για το τραγικο δυστύχημα  στη Μόρια της Λέσβου.

«Το πρόσφατο δυστύχημα αφορά στις συνθήκες διαβίωσης σε χώρο ευθύνης του κράτους το οποίο οφείλει να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας. Πώς όμως να θέσει τέτοιους κανόνες, όταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν ενδιαφέρθηκε να καταρτίσει σε κανέναν καταυλισμό, στα νησιά και την ενδοχώρα, κανονισμό λειτουργίας ο οποίος μεταξύ άλλων θα προέβλεπε τα σχετικά με την ασφάλεια και την πυρασφάλεια του χώρου;» αναφέρουν οι οργανώσεις.

Και καταγγέλουν ότι «στους χώρους αυτούς, κλειστούς και ανοιχτούς, προΐστανται διοικητές που έχουν διοριστεί από το υπουργείο με ad hoc διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς να υπάρχουν απαιτητά προσόντα και σαφείς αρμοδιότητες, και χωρίς βέβαια οι διευθυντές να έχουν στα χέρια τους κάποιον κανονισμό να ακολουθήσουν. Η απόδοση ποινικών ευθυνών, την οποία αναμένουμε, ασφαλώς θα προσδώσει μια νέα διάσταση στο ζήτημα αυτό» καταλήγουν

Υπνεθυμιζουμε ότι το τραγικό συμβάν στη Μόρια ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος, όταν εξερράγη γκαζάκι την ώρα που μαγείρευε μέσα στη σκηνή η γιαγια και θύμα -σκοτώθηκε η ίδια και το εγγονάκι της ενώ τραυματίστηκαν η κόρη της και το άλλο εγγόνι της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here