Επτά τζιχαντιστές συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν στα Σκόπια

Eπτά Σκοπιανούς (μάλλον αλβανόφωνους) συνέλαβαν οι αρχές στην fYROM με την κατηγορία ότι είχαν ταξιδέψει και συμμετείχαν σε συγκρούσεις στο πλευρό του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ.

Απο τη συγκεκριμένη χώρα εκτιμάται (από τις αρχές ασφαλείας)  οτι έφυγαν συνολικά 130 άτομα ως εθελοντές στο πλευρό των φανατικών μουσουλμάνων, ότι οι 20-30 σκοτώθηκαν και ότι πρέπει να έχουν επιστρέψει μερικές δεκάδες. Ήδη έχουν συλληφθεί  από το 2015 που άρχισαν οι συλλήψεις παλιννοστούντων περί τα 25 άτομα. Αναζητούνται θεωρητικά άλλοι 27 για τους οποίους έχουν πληροφορίες ότι γύρισαν, αλλά είναι πιθανόν  οι περισσότεροι να κατευθύνθηκαν στο Κόσσοβο -όπου «χάνονται» πιο εύκολα μέσα στο γενικό αλβανόφωνο μουσουλμανικό πληθυσμό.

Οι «φρέσκιες» συλλήψεις είναι άνδρες ηλικίας 23 έως 41 ετών και δεν χαρακτηρίζονται επισήμως αλβανόφωνοι,  ομως οι υπόλοιποι Σκοπιανοι είναι Χριστιανοί. Πιθανόν πάντως μεταξύ των επτά να υπάρχει και συλληφθείς που ανήκει σε άλλη μειονότητα και όχι απαραιτήτως στην αλβανική -και οι βουλγαρόφωνοι έχουν αρκετούς μουσουλμάνους.

Αν καταδικαστούν, με το νόμο που απαγορεύει να συμμετέχουν οι πολίτες σε παραστρατιωτικές οργανώσεις σε άλλα κράτη, αντιμετωπιζουν ποινές από 5 έως 10 έτη.

Το 2016 καταδικάστηκαν για τον ίδιο λόγο 6  άτομα σε 7ετη φυλάκιση

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here