Βρέθηκαν 6 ελληνιστικά αγάλματα στη Μαγνησία της Μ. Ασίας

Έξι αγάλματα της ελληνιστικής εποχής  (323-30 π.Χ.) ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Μαγνησίας επί τω Μαιάνδρω κοντά στην τουρκική Μανίσα (Μαγνησία)  της επαρχίας Αϊδινίου (χονδρικά, απέναντι απο τη Σάμο)

Από τις συγκεκριμένες ανασκαφές (που συνεχίζονται από το 1984 μέχρι σήμερα) έχουν βρεθεί συνολικά 50 αγάλματα, που τα περισσότερα πήραν το δρόμο τους  για άλλα μουσεία…. Τα 6 που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ήταν πεσμένα στη γη με το πρόσωπο στο χώμα, αλλά δεν ξέρει κανείς για ποιο λόγο είχαν τοποθετηθεί έτσι ούτε πότε  -απλά η θέση τους δεν μπορεί να αποδοθεί σε πτώση απο σεισμό ή άλλες καταστροφές. Πιθανόν και να είχαν «ταφεί» όταν ο Χριστιανισμός εξαφάνιζε τα ειδωλολατρικά μνημεία και πολλοί αισθάνονταν την ανάγκη να εκδικηθούν για τους διωγμούς που είχαν υποστεί από τους Ρωμαίους.

Ο καθηγητής Ορχάν Μπινγκιόλ που επιβλέπει τις έρευνες στην περιοχή είπε ότι τα τέσσερα από τα έξι αγάλματα αναπαριστούν γυναίκες, το ένα άνδρα και το φύλο του έκτου δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Ο καθηγητής είπε ακόμα ότι τα αγάλματα βρέθηκαν σε πολύ καλά κατάσταση και ήταν τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Από κάποια έλειπε το κεφάλι.

Στην περιοχή έχει ανασκαφεί ο σπουδαίος ναός της Αρτέμδας, το αρχαίο θέατρο, η Αγορά, ο  ναός του Δία και το Πρυτανείο.
Πρόκειται για ευρήματα απο τη Μαγνησία του Μαιάνδρου,  μία από τις δύο πόλεις με το όνομα Μαγνησία που ίδρυσαν οι Μάγνητες (Θεσσαλοί) με μικρό αριθμό Κρητικών αποίκων στη Μικρά Ασία τον 10ο αιώνα π.Χ. Αργότερα προστέθηκε στην ονομασία της ο προσδιορισμός «του Μαιάνδρου» (του ποταμού της περιοχής)  για να ξεχωρίζει από την κοντινή πόλη της Λυδίας, τη Μαγνησία του Σιπύλου (ήταν χτισμένη στο όρος Σίπυλο)

Η Μαγνησία ανήκε στην περιοχή της Ιωνίας, επειδή όμως οι Μάγνητες μιλούσαν την αιολική διάλεκτο, η πόλη δεν είχε γίνει δεκτή στo Κοινό των Ιώνων.

Η Μαγνησία του Σιπύλου ήταν μία από τις δύο πόλεις με το όνομα Μαγνησία που ίδρυσαν οι Μάγνητες στην Μικρά Ασία τον 10ο αιώνα π.Χ. Στη Μαγνησία τον 2ο αιώνα π.Χ. έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχες της αρχαιότητας της οποίας συνέπεια ήταν να υποταχθεί η περιοχή της Μικράς Ασίας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

H επαρχία Αϊδινίου

Αποτέλεσμα εικόνας για aydin

 

six-2000

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here