Θα δούμε καύσωνα και στη Σιβηρία – Η αφύσικη ζέστη σκότωσε 18 στον Καναδά, έλιωσε σκεπή και άσφαλτο στη Σκοτία

Το κύμα καύσωνα που πλήττει διάφορες «παράλογα ζεστές» περιοχές από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 18 άτομα στον Καναδά και να  «λιώσει» μια στέγη και την άσφαλτο  στην Σκοτία.  Η θερμοκρασία έφτασε τους 36 βαθμούς «δυο βήματα» απο τη Σιβηρία, στο Ροστόφ, και τους 34 βαθμούς «δυο βήματα» από την Αλάσκα.

Η κλιματική αλλαγή που έχει ανεβάσει κατά μέσο όρο τη θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη κατά ενα βαθμό μέσα σε 100 χρόνια (σε ορισμένες περιοχές οι διαφορές είναι πολύ μεγαλύτερες), έχει αλλάξει πλέον τον τρόπο που βλέπουν τα καλοκαιρια τους οι Ρώσοι, οι Καναδοί και άλλοι βόρειοι που δεν εχουν «μάθει» σε υψηλές για αυτούς θερμοκρασίες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία προκάλεσαν 18 θανάτους στον Καναδά, όπου πολύς κόσμος αλλά ακόμα και γηροκομεία ή νοσοκομεία δεν διαθέτουν aircondition  (όπως και η Ελλάδα πριν από τον φονικό καύσωνα του 1987 που «πήρε» 1.500 ζωές, τις  1140 στην Αθήνα).

Στη Γλασκώβη, στη Σκωτία,  οι 33 βαθμοί αρκούσαν όπως αποδείχτηκε για να «λιώσει» μια υδατοστεγής σκεπή -οι άνθρωποι προνοούσαν μέχρι τώρα  εκεί για κρύο και βροχές, όχι για καύσωνα. Επίσης έλιωσε η άσφαλτος σε τρεις δρόμους.

Glasgow Science Centre roof

 

Η θερμοκρασία έφτασε και σε άλλες περιοχές ύψη ρεκόρ, όπως 43 στην Αρμενία και 37 στο Ροστόβ της Ρωσιας. Επισης για πρώτη φορά στο Ομάν, η θερμοκρασία έφτασε (και παρέμεινε επί 3 μέρες και νύχτες) τους 43 βαθμους -το σημαντικό είναι ότι η θεροκρασία δεν μειώθηκε τη νύχτα και οχι αυτοι καθαυτοί οι 43 βαθμοί. Η νυχτερινή πτώση βοηθά οργανισμούς και περιβάλλον να «συνέλθουν» και κάτω από κανονικές συνθηκες η θερμοκρασία πάντα μειώνεται σημαντικά το βράδυ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here