16 χρόνια στον Παραολυμπιονίκη για το ερωτικό έγκλημα στο Μοσχάτο

Σε κάθειρξη 16 ετών (με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα) καταδικάσθηκε για το προ ενός έτους  ερωτικό έγκλημα στο Μοσχάτο ο 39χρονος παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Βασίλης Τσαγκάρης.

Θύμα ήταν ο 47χρονος ξενοδόχος Μάριος Λουκόπουλος και μήλο της έριδος η πρώην σύζυγος του θύματος.

Η δίκη είχε ξεκινήσει στις  15 Μαΐου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας και ολοκληρώθηκε με την επιβολή κάθειρξης. Το δικαστήριο, συγκεκριμένα,  τον έκρινε ομόφωνα ένοχο και του επέβαλε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή.  Επίσης του επέβαλε εγγύηση 10.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μια φορά το μήνα.

Με την απόφασή του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας δικαστήριο απέρριψε  τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι βρισκόταν σε άμυνα, αλλά  κατά πλειοψηφία δικαστές και ένορκοι αναγνώρισαν στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Αντίθετα, απορρίφθηκαν άλλα αιτήματά του για τη χορήγηση επιπλεον ελαφρυντικών, οπως του βρασμού ψυχής κ.λπ.

Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση της δικογραφίας στην εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες τρίτων προσώπων.

Το έγκλημα είχε γίνει στο πρακτορείο ΟΠΑΠ του δράστη στο Μοσχάτο, όπου είχε πάει το θύμα για να συζητήσουν οικογενειακά του ζητήματα, και βασικά την ερωτική σχέση του παραολυμπιονίκη με την εν διαστάσει σύζυγό του. Επίσης, επειδή ήθελε το διαζύγιο να εκδοθεί εις βάρος της συζύγου του, ήθελε ο παραολυμπιονίκης να καταθέσει στο δικαστήριο ότι διατηρουσε σχέσεις με την σύζυγο προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διαζύγιο.

Τη μοιραία νύχτα μετά τον πυροβολισμό που σκότωσε τον ξενοδόχο, ο Τσαγκάρης κατέβασε τα ρολά του πρακτορείου του και έφυγε με το αμαξίδιό του για το σπίτι του. Οι αστυνομικοί όταν άνοιξαν τα ρολά βρήκαν το θύμα νεκρό.

Οταν είχε συλληφθεί τότε ο Παραολυμπιονίκης, αρχικά είχε πέσει σε αντιφάσεις λέγοντας ότι το όπλο ήταν του θύματος και ότι πάνω στον καβγά, του το άρπαξε πάνω στην πάλη. Είπε ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε. Εν συνεχεία ομολόγησε ότι είχε ένα δικό του όπλο στο αναπηρικό αμαξίδιο και ότι το θύμα του επιτέθηκε, οπότε φοβούμενος, έβγαλε το όπλο και τον πυροβόλησε χωρίς να έχει σκοπό να τον σκοτώσει.

Μετανιωμένος έλεγε τότε «ήθελα να τον εκφοβίσω με το όπλο μου και όχι να τον σκοτώσω, εύχομαι να μην τύχει σε άλλο άνθρωπο αυτό που έτυχε σε μένα».

Και στην δίκη του επέμεινε ότι βρισκόταν εν αμύνη, ενώ υπηρχαν ενδείξεις για προμελέτη -ότι δηλαδή κάλεσε το θύμα για να το παγιδεύσει και ότι κατέβασε εν ψυχρώ τα ρολά αφήνοντας το θύμα αβοήθητο

Ο ίδιος είχε πει ότι κατέβασε τα ρολά πανοκοβλήθηκε όταν η σφαίρα πέτυχε το θύμα στο κεφάλι και επίσης ότι φοβήθηκε μήπως καθώς έφευγε απο το πρακτορείο, κάποιος έμπαινε και έπαιρνε το όπλο που παράτησε εκεί

Η θλιβερή αυτή ιστορία ουσιαστικά είχε ως αιτία το ιδιαίτερα προβληματικό διαζύγιο του θύματος με την σύζυγό του μετά από μια θυελλώδη σχέση με μηνύσεις, ξυλοδαρμούς και απειλές. Η ερωτική σχέση του παραολυμπιονίκη με την πρώην σύζυγο του θύματος λειτούργησε σαν σπίθα σε μια ήδη εύφλεκτη κατάσταση.

Η σύζυγος εργαζόταν στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ του δράστη και παραπονιόταν συχνά στον εργοδότη της ότι ο πρώην σύζυγός της την απειλούσε και την έδερνε. Οπως η ίδια κατέθεσε, του έλεγε τα παράπονά της και αρχικά ήταν απλώς φίλοι. Οταν όμως μήνυσε το σύζυγό της για ξυλοδαρμό και ομηρεία και άλλες βιαιοπραγίες, και όταν πλέον δρομολογήθηκε το διαζύγιο, τότε αναπτύχθηκε η ερωτική της σχέση με το δράστη -σχέση που κράτησε για λίγο όπως η ίδια είπε.

Κατά τα λεγόμενα της συζύγου αλλά και του δράστη, ο Λουκόπουλος ήθελε εν συνεχεία την επιμέλεια των παιδιών και εξακολουθούσε να απειλεί την πρώην σύζυγό του. Πίεζε τον παραολυμπιονίκη να καταθέσει στο δικαστήριο εναντίον της, ώστε να πάρει εκείνος την επιμέλεια των παιδιών.

Η πρώην σύζυγος του θύματος αρνήθηκε ότι διατηρούσε δεσμό με τον Βασίλη Τσαγκάρη κατά το διάστημα που ήταν παντρεμένη με το θύμα. Κατέθεσε επίσης ότι ο σύζυγός της κακοποιούσε τόσο την ίδια όσο και τα δυο ανήλικα παιδιά τους. Η πολιτική αγωγή υποστήριξε ότι απεναντίας η σύζυγος ήταν εκείνη που όπλισε το χέρι του Παραολυμπιονίκη και ότι το δικαστήριο θα πρέπει να της απαγγείλει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του συζύγου της ή της άμεσης συνέργειας της σε αυτήν.

Η πρώην σύζυγος κατέθεσε ότι ο σύζυγός της ήταν ένας βίαιος άνδρας με πάθος για τα όπλα, που είχε εμμονή μαζί της, την απειλούσε ότι θα της κάνει κακό και την πρακολουθούσε για να μαθαίνει όλες τις κινήσεις της παρότι είχαν χωρίσει.

Η ίδια είπε

«Τον Απρίλιο του 2015 (δηλαδή 2 χρόνια πριν απο το έγκλημα) είχε εκδοθεί το διαζύγιό μας και ο πρώην σύζυγός μου με κάλεσε στο σπίτι του με το πρόσχημα ότι ήταν αρρωστος και χρειαζόταν φροντίδα. Οταν μπήκα στο διαμέρισμά του, κλείδωσε την πόρτα, πέταξε το κλειδί και με έδεσε με χειροπέδες. Από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα εκείνης της ημέρας με είχε δεμένη και με χτυπούσε. Μου είπε ότι θα με σκοτώσει και ότι θα στείλει ένα sms στον Βασίλη να πάει να με βρει στη θάλασσα. Μου είχε πει ότι μετά θα σκότωνε και εκείνον και την μητέρα του», είπε η μάρτυρας σημειώνοντας πως εκείνη την ημέρα κατάφερε να βγει από το διαμέρισμα πείθοντας τον πρώην σύζυγο της πως τον αγαπούσε και πως ήθελε να ξαναγίνουν κανονικό ζευγάρι.

Η μάρτυρας ανέφερε ότι κατήγγειλε τα όσα συνέβησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της και πως η ίδια και τα παιδιά της αισθάνονταν πλέον φόβο από τη συμπεριφορά του 47χρονου, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια είχε δεκάδες όπλα και λόγω του ότι είχε ιδρύσει σύλλογο σκοποβολής.

«Ο Μάριος», είπε για το θύμα, «είχε πάντα όπλα και η ίδρυση του συλλόγου αυτού από εκείνον ήταν ένας από τους λόγους που με οδήγησαν στο διαζύγιο» είπε η πρώην σύζυγος.  «Ο Μάριος είχε καλέσει τον Βασίλη να καταθέσει στη δίκη ως ψευδομάρτυρας για την επιμέλεια των παιδιών μας… Να πει ότι είχαμε σχέσεις πριν απο το διαζύγιο και ότι εκείνος ήταν καλός σύζυγος και πατέρας. Όμως ο Βασίλης  δεν πήγε… Ο πρώην σύζυγός μου τον αποκαλούσε ειρωνικά «ο Βασιλάκης, ο ανάπηρος…»

(Υπενθυμίζεται ότι ο Παραολυμπιονίκης έμεινε παραπληγικός μετά από το τροχαίο ατύχημα που είχε προ 17 ετών)

Η πολιτική αγωγή υποστήριξε πως «η μάρτυρας και ο κατηγορούμενος σχεδίασαν το έγκλημα και εκείνη όπλισε το χέρι του Παραολυμπιονίκη». Ρώτησε μάλιστα την πρώην σύζυγο για ποιο λόγο δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη.

«Δολοφονήθηκε ο πρώην σύζυγος σας δεν θέλετε να τιμωρηθεί ο κατηγορούμενος;¨» την ρώτησαν

Μάρτυρας: Όλοι τιμωρούνται. Να τιμωρηθεί στο μέτρο που πρέπει. Δεν είμαι Θεός ούτε δικαστής.

Η πολιτική αγωγή υπαινίχθηκε εν συνεχεία  ότι το όπλο του εγκλήματος ήταν της πρώην συζύγου και μάλιστα ότι της το είχε χαρίσει το θύμα που είχε πάθος με τα όπλα. Συμφωνα με την πολιτική αγωγή :

«Η δολοφονία  έγινε με ένα μικρό όπλο. Η πρώην σύζυγος έχει φωτογραφηθεί με φόρμα παραλλαγής να σκοπεύει. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι είχε το όπλο του εγκλήματος από το 2010, ότι το είχε αγοράσει από κάπου παράνομα, ωστόσο η αστυνομία έχει εντοπίσει ότι είχε χρησιμοποιηθεί το 2015….Υπάρχουν μάρτυρες που έχουν καταθέσει ότι το θύμα  είχε κάνει δώρο στην σύζυγό του  ένα μικρό πιστόλι «zastava» σαν και αυτό με το οποίο έγινε ο φόνος…»

Η πρώην σύζυγος αρνήθηκε ότι είχε όπλο

«Δεν είχα ποτέ όπλο, είναι ψέματα», είπε. «Δεν τους γνωρίζω αυτούς τους μάρτυρες που υποστηρίζετε ότι λένε πως μου είχε χαρίσει όπλο ο πρώην σύζυγός μου»

Εν συνεχεία η πολιτική αγωγή επέμεινε ότι ο δράστης και το θύμα δεν είχαν λόγους να έχουν κακές σχέσεις και «τα είχαν βρει μεταξύ τους» αλλά η πρώην σύζυγος «δηλητηρίαζε» το μυαλό του δράστη. Ελεγε δηλαδή στον παραολυμπιονικη πως ο σύζυγός της είχε κακές προθέσεις  και πως ήθελε να σκοτώσει τον αθλητή.

Το θύμα, που διατηρούσε μικρό ξενοδοχείο στον Πειραιά, είχε άδειες οπλοφορίας για τρία πιστόλια, δύο τυφέκια και μία σκοπευτική διόπτρα, οι οποίες ανακλήθηκαν στις 5 Αυγούστου του 2016, εξαιτίας δικογραφίας που είχε σχηματισθεί σε βάρος του μετά από μηνύσεις της εν διαστάσει συζύγου του. Αντιμετώπιζε κατηγορίες για επικίνδυνη σωματική βλάβη, αρπαγή, παράνομη κατακράτηση, απειλή, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και εξύβριση, και του είχε αφαιρεθεί ο οπλισμός.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here