21 νεκροί – 68 τραυματίες από βόμβα στη Σχολή Αστυνομίας της Μπογκοτά

Είκοσι  ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν και 68 τραυματίστηκαν απο βομβιστικη επιθεση αυτοκτονιας μεσήλικα ανταρτη εναντίον Σχολης της Αστυνομιας  της Κολομβίας, στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.

Η οργάνωση Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός που φέρεται να  τοποθέτησε τη βόμβα αριθμεί περιπου 1800 μελη και δεν συμφωνουσε εξαρχής με την έναρξη συνομιλιών και την ανακωχή την οποια υπέγραψε πέρσι η μεγαλυτερη αντάρτικη οργανωση της χώρας, η FARC.

Ο δράστης, 57 ετών, επασχε απο σοβαρή ασθένεια και βρισκόταν σε τελικό στάδιο οπότε ανελαβε να οδηγήσει το αυτοκινητο της οργάνωσης με 80 κιλά εκρηκτικά. Σκοτωθηκαν και πολίτες του Περου και του Ισημερινου, οι οποίοι έτυχε να βρισκονται εκει, για την τελετή αποφοίτησης δοκιμων

Η FARC θεωρεί οτι η βομβα στοχεύει στο να παγώσουν όλες οι ειρηνευτικές συνομιλιες για να τελειώσει ο εμφύλιος στη χωρα -ο οποίος τις τελετυαιες δεκαετίες έχει στοιχίσει 200.000 ζωές. Εκτός απο τις μαρξιστικες οργανωσεις που βρίσκονταν σε διαμάχη με την κυβέρνηση, πολλά θύματα ήταν και αποτέλεσμα του πολεμου με τα καρτέλ. Η παραγωγή κοκαϊνης ήταν εξαρχης στο επικεντρο και το λαϊκό έρεισμα δεν ηταν ανυπαρκτο, καθως κοινοι εμποροι ναρκωτικων προσέφεραν εισόδημα σε πολλά κολομβιανα χωριά που ζουσαν ουσιαστικά απο την εξαγώγιμη (κυρίως στις ΗΠΑ) κοκαΐνη. Από αυτό το εμπόριο δεν απειχαν ουτε οι ανταρτικες οργανώσεις της αριστεράς, καθώς και παραστρατιωτικές οργανώσεις χωρίς πολιτικό σκελετό, απαρτιζομενες απο «στελέχη» διαλυμένων καρτελ, που επεδίωκαν ομως τη συνέχιση της ύπαρξης της, συχνά ενδυόμενες αντιμαρξιστικο μανδύα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here