21 άτομα «παράπλευρες απώλειες» απο το νευροτοξικό που είχε στόχο τον κατάσκοπο των Βρετανών

Τους 21 έφθασαν (πολίτες και αστυνομικοί) τα άτομα  που μολύνθηκαν «παρεμπιπτόντως» απο την νευροτοξική ουσία η οποία είχε ως στόχο έναν πρώην κατάσκοπο των Βρετανών στη Ρωσία και την κόρη του -ο Ρώσος στρατιωτικός συνελήφθη στη Μοσχα για κατασκοπία υπέρ της Βρετανίας και των ΗΠΑ το 2006 και από το 2013 ζούσε ελεύθερος στη Βρετανία μετά απο ανταλλαγή κατασκόπων  μεταξυ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση με την κόρη του σε ένα παγκάκι, την περασμένη Κυριακή, λίγη ώρα αφ΄ότου έφαγαν σε γειτονικό εστιατόριο, στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Μέχρι να γίνει γνωστό ότι επρόκειτο για νευροτοξικό παράγοντα κανείς δεν είχε πάρει μέτρα προφύλαξης, ούτε οι αστυνομικοί που έφθασαν πρώτοι στο σημείο, ούτε οι νοσοκόμοι, αλλα ούτε και οι περαστικοί ή όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον Ρώσο και την κόρη του προτού αυτοί καταρρεύσουν. Δεν είναι βέβαιο που τους έφεραν οι δράστες σε επαφή με τη νευροτοξική ουσία και ενώ αρχικά οι αστυνομικοί πίστευαν ότι ίσως μολυνθηκαν στο δρόμο, τώρα εικάζουν ότι μπορεί να μολύνθηκαν σε εστιατόριο, σε μια πάμπ ή και στο σπίτι τους. Απέκλεισαν ομως και το νεκροταφείο όπου είναι θαμμένη η σύζυγος του Σκριπάλ, ίσως γιατί θεωρουν ότι μπορεί η νευροτοξική ουσία να τους «δόθηκε» εκεί.

 

Ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ φέρεται να είχε ομολογήσει ότι κατασκόπευε, αλλά μετά «τα γύρισε» και έλεγε ότι η υποθεση ήταν στημένη αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε παιχτεί ένα παιγχνίδι ίσως για να μην συλληφθούν κάποιοι άλλοι.

Ο ίδιος και η 33χρονη κόρη του Γιούλια  συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ σε σταθερή, αλλά σοβαρή κατάσταση, είναι και ένας αστυνομικός ηλικίας 32 ετών -δεν ξέρουμε αν ήταν απο εκείνους που έφθασαν πρώτοι στο παγκάκι ή αν ήταν στην ομάδα που ήλεγξε το σπίτι του Σκριπάλ.

Οι αρχές δεν αποκαλύπτουν ποιος νευροτοξικός παράγοντας  χρησιμοποιήθηκε και αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι σπάνιος και τον διαθέτουν κάποια κράτη -«δείχνοντας» προς Ρωσία. Η δε Ρωσία διαψεύδει και απαντά «μιλάνε διαρκώς για ένα Ρώσο κατάσκοπο και υπαινύσσονται ότι τον σκότωσε η ρωσική κυβέρνηση,  ενώ ήταν δικός τους κατάσκοπος»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here