Ενοχή Τ.Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens πρότεινε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη πρότεινε ο εισαγγελέας για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αφορά  τις μίζες ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε ως δώρο από τα μαύρα ταμεία της Siemens για τη σύμβαση της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ το ’97. Σύμβαση που χειριζόταν εκείνο το διάστημα ως Υπουργός.

Ο εισαγγελέας απέρριψε τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι το ποσό που έλαβε ήταν χορηγία της εταιρείας για την προεκλογική του εκστρατεία, αναφέροντας σχετικά ότι οι εκλογές απείχαν 1,5 χρόνο από το διάστημα που έλαβε την α’ δόση της μίζας ύψους 200.000 μάρκων (Νοέμβριος ’98).
Επίσης ανέφερε ότι αποδείχτηκε από την τραπεζική δραστηριότητα τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν προεκλογικά, παρά μόνο για οικογενειακά έξοδα σπουδών (για το γιο στο Columbia). Όπως προσέθεσε ο εισαγγελέας, ο Τσουγκρανης (κατηγορούμενος που αθωώθηκε) που άνοιξε και τον επίμαχο λογαριασμό σε όνομα τρίτου, στην πρωτοβάθμια απολογία του είπε ότι την επομένη της καταθεσης του ποσού ενημέρωσε τον πρώην υπουργό γι αυτό κι αυτός δεν αντέδρασε. » Άρα γνώριζε από που προήλθαν τα χρήματα και για ποιο λόγο».
» Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το δημόσιο. Ήταν επίσης παράνομες γιατί η χρηματοδότηση από ένα νομικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 3.000 €. Τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό του υπουργού υπερέβαιναν κατά 2 φορές το προεκλογικο κονδυλι για έναν υποψήφιο της Β’ Αθηνών, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών»
» Γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομα του; Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα ή Καμόρα και η μαφία; Τί θα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Η ενέργεια του ήταν ούτε ηθική ούτε νόμιμη»
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και του δεύτερου κατηγορουμένου, Ηλία  Γεωργίου,, πρώην  στελέχους  της Siemens.
Πρωτόδικα ο Τάσος Μαντέλης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια με αναστολή και ο Γεωργίου σε 12 χρόνια με αναστολή αντίστοιχα.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here