Πέθανε ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ένας εργοδότης του «Ποτέ την Κυριακή»

Πέθανε το πρωί της Κυριακής ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ένα από τρία αδέλφια της οικογένειας που βρίσκονται στο τιμόνι της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ηλικίας 53 ετών δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, ωστόσο από την περασμένη Πέμπτη νοσηλευόταν σε νοσοκομείο εξαιτίας γρίπης με την οποία διαγνώστηκε. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι κάτι του προκάλεσε αναπνευστικη ανεπάρκεια και ειχε μεταφερθεί από χτες στην Εντατική Μονάδα.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο αναμένεται επίσημη ανακοίνωση.

Είχε αποκτήσει 4 παιδιά.

O όμιλος διοικείτο από τον Στέλιο Σκλαβενίτη και τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο.

Η εταιρεία «Σκλαβενίτης» ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη και Σπύρο Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το πρώτο σούπερ μάρκετ άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας.

sklavenitis1

Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος», αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πρόκειται για μια οικογένεια που

*διατηρούσε χαμηλό προφίλ και

*όλοι είχαν εκτιμήσει ότι όταν επεβλήθησαν τα capital controls ο όμιλος πλήρωνε τους εργαζομένους του με μετρητά για να μην εγκλωβίζονται στις τράπεζες.

*Επίσης είχε εκτιμηθεί το γεγονός ότι δεν εκανε απολύσεις παρά την κρίση ούτε και μειώσεις μισθών

*και ότι είχε δηλωσει μόλις πήρε το Μαρινοπουλο ότι  θα διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας του πτωχευμένου ομίλου

*επισης ήταν αξιέπαινος γιατί κράτησε το «Ποτέ την Κυριακή» και δεν άνοιγε το σούπερ μάρκετ του Κυριακές

Η οικογένεια Σκλαβενίτη ξεκινάει από τη Λευκάδα το 1920 με μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας και παράλληλα κάνει εξαγωγές κρασιού. Το 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά από μια μεγάλη ατυχία -της στοίχισε μια μεγάλη αποστολή εξαγωγών και δεν μπορεσε να συνελθει γρήγορα. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης ήρθε τότε  στην Αθήνα. Η κατοχή βρήκε την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν πάμφτωχοι μάνα και πατέρας.

Τα παιδιά παλεύουν. Ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης ασχολούνται με το εμπόριο όταν τελειώνει ο πόλεμος και πουλάνε κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά. Γνωρίζονται με τον Σμυρνιό Μιλτιάδη Παπαδόπουλο και γίνονται φίλοι και συνεταίροι. Εδραιώνονται σε είδη μπακαλικής και μπαχαρικών και το 1954 οι τρεις φίλοι δημιουργούν την εταιρεία Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία delivery, δηλαδή τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ. Ειχε την κερδοφόρα ιδέα να πουλάει προϊόντα άριστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής. Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80)

Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο αδελφός του Σπύρος. Τα παιδιά του Σπύρου θέλησαν να κρατήσουν την επιχείρηση ζωντανή και εξαγόρασαν το μερίδιο από τα παιδιά του Γιάννη Σκλαβενίτη, τα ξαδέλφια τους. Ομως για να εξαγοράσουν αυτό το μερίδιο χρειάστηκαν χρήμα, και το βρήκαν χάρη στην σύζυγο του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, την Άννα Μαμιδάκη. Η Αννα Μαμιδάκη, κόρη του Νίκου Μαμιδάκη που είχε τότε την  Jet Oil, φρόντισε για την στήριξη της εταιρείας του συζύγου της και των αδελφών του. Από τότε ο Νίκος Μαμιδάκης μετέχει στο ΔΣ της εταιρείας Σκλαβενίτη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here