Έρχονται διώξεις για τα θαλασσοδάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τον δρόμο της απόδοσης ποινικών ευθυνών παίρνει το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων στα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τα οποία ξεπερνούν σήμερα το ποσό των 520 εκατ. ευρώ.

Τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, κατόπιν εντολής της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, πριν από έναν χρόνο, μελέτησαν την υπόθεση και έχουν συντάξει πόρισμα, με το οποίο θα ζητούν την παραπομπή τραπεζικών στελεχών αλλά και στελεχών των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για σωρεία αδικημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν τα δάνεια.

Οι κατηγορίες αναμένεται να προκαλέσουν νέο πολιτικό σεισμό, καθώς θα τεθούν και θέματα που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσίας. Και μπορεί τον Απρίλιο του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με αρμόδιο υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα, να ψήφισε νόμο που απαλλάσει από το κακούργημα της απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που εξασφάλισαν τη δανειοδότηση των κομμάτων, καθώς και τα κομματικά στελέχη που εμπλέκονται σε αυτή, αλλά οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαπιστώνουν πως ο σχετικός νόμος δεν τους απαλλάσσει από το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως τις 31/12/2016:

  • Η ΝΔ είχε οφειλές ύψους 223,3 εκατ. ευρώ τις οποίες δεν εξυπηρετουσε
  • Το ΠΑΣΟΚ είχε οφειλές ύψους 199,5 εκατ. ευρώ τις οποίες επίσης δεν εξυπηρετούσε
  • Το ΚΚΕ είχε οφειλές ύψους 8,5 εκατ. ευρώ τις οποίες αποπλήρωνε κανονικά
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε οφειλές 8,2 εκατ. ευρώ τις οποίες και εξοφλούσε κανονικά

Όπως αναφέρει η Νέα Σελίδα οι τράπεζες που χορηγούσαν τα δάνεια στα κόμματα ήταν οι τρεις συστημικές (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank) αλλά και η Attica Bank. Τη μεγαλύτερη έκθεση σε θαλασσοδάνεια την έχει η Πειραιώς, δεδομένου πως φορτώθηκε και το βάρος της Marfin αλλά και της πρώην Αγροτικής, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να καλύψουν τις ανάγκες τους την περίοδο που είχαν τη διακυβέρνηση.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here