Αντίποινα Ρωσίας: Απελαύνει 60 διπλωμάτες των ΗΠΑ και κλείνει το προξενείο στην Αγ. Πετρούπολη

Σε αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες προχώρησε η Μόσχα. 

Σύμφωνα με την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απελαύνονται 60 Αμερικανοί και κλείνει το προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη.

Την απόφαση ανακοινωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που ανέφερε ότι ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για τα αντίποινα στις απελάσεις Ρώσων διπλωματικων υπαλλήλων από τις ΗΠΑ, με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Όπως τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τα ρωσικά αντίποινα περιλαμβάνουν εκτός από τις απελάσεις ισάριθμων προσώπων και την απόσυρση της άδειας λειτουργίας αμερικανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη.

Οι ΗΠΑ έχουν απελάσει 60 Ρώσους διπλωματες και έχουν κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ.

Περισσότερες από 25 χώρες έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία και η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει με ισοδύναμα μέτρα.

Γκουτέρες: «Ψυχροπολεμική κατάσταση»

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την ανακοίνωση του Σεργκέι Λαβρόφ και κάλεσε στη λήψη μέτρων προφύλαξης παρόμοιων με εκείνα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Αντόνιο ΓκουτέρεςAP Photo/Efrem Lukatsky, File

Όπως είπε είναι η κατάσταση είναι «παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» και δικαιολογεί την αναβίωση «μηχανισμών επικοινωνίας και ελέγχου για την αποφυγή κλιμάκωσης και για τη διασφάλιση ότι τα πράγματα δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο όπου οι εντάσεις μπορούν να ξεσπάσουν», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο αυτό, τότε είχε εγκαθιδρυθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την άμεση επικοινωνία τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here