Στη Βουλή δικογραφία για την προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων επί Αβραμόπουλου- Η ζημία του Δημοσίου ξεπερνά τα 12 εκατ.ευρώ

 

Στη Βουλή διαβιβάστηκε  από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς νέα δικογραφία, προκειμένου να διερευνηθεί εάν διαπράχθηκε το αδίκημα της απιστίας για την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και των αντι-ικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011.

Σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υγείας (ΣΕΥΠ), η ζημία που συντελέστηκε στα δημόσια ταμεία από την αγορά των αντί-ικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ.

Η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο αλλά ανασύρθηκε διότι προέκυψαν καινούρια στοιχεία υπό το φως της μεγάλης έρευνας για την Novartis.

Aφορμή αποτέλεσε καταγγελία του Ε.Ο.Φ προς το υπουργείο Υγείας, στις 20 Ιανουαρίου του 2017, σύμφωνα με την οποία έχουν παραμείνει αδιάθετες τεράστιες  ποσότητες αντι-ικών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του ΥΦΕΤ.

Το ΣΕΥΠ σε έκθεσή του που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντί-ικών σκευασμάτων.

Η έκθεση μάλιστα αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξαν συνθήκες πανδημίας από το 2006 έως το 2011.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, βασική προυπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, που όμως δεν υπήρχε. Κυρίως όμως, δνε προβλέφθηκε στην σχετική σύμβαση η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις αποθήκες.

Ως εκ τούτου, το ΣΕΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεση του την σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας. Ακόμη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ουδέποτε διενεργήθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ο Ε.Ο.Φ δεν απέστειλε τους σχετικούς φακέλους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here