2019

Μια από τις τελευταίες ειδήσεις του 2018 ήταν και η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Κατά τη γνώμη μου αυτή  η πρωτοβουλία μοιάζει με μία συμφιλιωτική χειρονομία προς τον Ερντογάν αλλά όπως συμβαίνει και σε μια παρτίδα σκάκι φαίνεται ότι στοχεύει βαθύτερα να τον παγιδεύσει στη Συρία ώστε βαθμιαία να τον φέρει σε αντίθεση με τη Ρωσία. Άλλωστα εκεί στα τουρκοσυριακά σύνορα καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροπλάνο από τους Τούρκους.

Μπορεί βέβαια η πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου να είναι μια σωστή η απελπισμένη κίνηση δεδομένου ότι η Ρωσία,η Τουρκία και το Ιράν δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το συριακό ζήτημα. Όμως η κίνηση του αμερικανού προέδρου έχει ένα σημαντικό μήνυμα και προς την Ελλάδα.

Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν το κουρδικό ζήτημα όπως και τον αγώνα των Κούρδων για ανεξαρτησία ως μέσο πίεσης προς την Τουρκία που όμως θα ήταν διατεθειμένοι να το εγκαταλείψουν αν θα μπορούσαν να προσελκύσουν τον Ερντογάν. Έτσι και η ελληνική πλευρά και λόγω των προηγούμενων εμπειριών της θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ώστε να μη χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης κατά της Τουρκίας και στη συνέχεια εγκαταλειφθεί χωρίς να πετύχει τα ανταλλάγματα τα οποία ελπίζει ν’αποκομίσει. Είναι προτιμότερες οι άμεσες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους Τούρκους.

Καθώς ο Τραμπ ανακατεύει εκ νέου την τράπουλα σε όλο τον κόσμο απέναντι στην Κίνα ,τη Ρωσία,την Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α. το 2019 φαίνεται ότι δεν θα είναι τόσο ειρηνικό. Ο ανταγωνισμός των δυνάμεων θα συνεχισθεί. Δεν γνωρίζουμε αν η νίκη του Μπολσονάρο στη Βραζιλία θα λειτουργήσει αρνητικά και υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων στην κοινοπραξία της BRICS (Βραζιλία,Ρωσία,Ινδία,Κίνα ,Νότια Αφρική). Αλλά μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα ,η Ινδία,η Ρωσία μπορούν να δρουν και αυτόνομα.

Σ’αυτόν το νέο πολυπολικό κόσμο που κάνει την εμφάνιση του βαθμιαία,η Ελλάδα προσπαθεί να βρει το βηματισμό της και ήδη έχει κάνει κάποια μικρά βήματα. Ας έχουμε συνείδηση ότι δεν ταξιδεύουμε μόνοι και ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο επηρεάζει άμεσα η έμμεσα και εμάς ιδιαίτερα στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης.
Εσωτερικά,το 2019 μας περιμένουν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις όπου ο καθένας πρέπει να ψηφίσει ότι θεωρεί καλύτερο για μια Ελλάδα της ανθρωπιάς,της κοινωνικής δικαιοσύνης και της σωστής εξωτερικής πολιτικής. Ο καθένας μέσα του γνωρίζει και έχει τη δική του κρίση. Μέχρι τότε χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία εμείς κρατάμε την ουσία, ελπίζουμε και ονειρευόμαστε για το 2019.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here