2016: Η πιο ζεστή χρονιά από το 1880

Η θερμοκρασία του πλανήτη διαρκώς αυξάνεται  και το 2016 ήταν η θερμότερη χρονιά από το 1880 ενώ τα τελευταία 150 χρόνια η  θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ η θερμοκρασία στις ξηρές και τις θάλασσες του πλανήτη από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο κυμαινόταν κατά μέσον όρο στους 14,94 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 0,06 βαθμούς υψηλότερα από τον προηγούμενο χρόνο. Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας θωρεί ότι κατά πάσα πιθανότητα το 2016 θα αποτελέσει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί με μέσον όρο θερμοκρασίας τους 14,88 βαθμούς. Η τιμή είναι κατά 1,2 βαθμούς υψηλότερη απ’ ό,τι τα χρόνια της ακμής της βιομηχανικής επανάστασης στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί όμως στους ειδικούς η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική, οι πάγοι της οποίας συρρικνώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ η θερμοκρασία εκεί ήταν φέτος κατά 2,8 βαθμούς υψηλότερη απ’ ό,τι στις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ η επιφάνεια του πάγου ήταν πιο μικρή από ποτέ, τουλάχιστον από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις από δορυφόρους πριν από 38 χρόνια. Σήμερα μιλάμε για μείωση της επιφάνειας του πάγου κατά 18%.
Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις και στα θαλάσσια ύδατα, αφού η επιφάνεια του πάγου αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της θάλασσας να κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα.

Αλλά και στην Ευρώπη οι θερμοκρασίες διαρκώς αυξάνονται. Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το 2016 ήταν θερμότερο κατά ένα βαθμό στη Γερμανία σε σχέση με την περίοδο αναφοράς ανάμεσα στα έτη 1961 και 1990.

Οι ειδικοί ανησυχούν επίσης και για την αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που συμβάλλει επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Πριν από την εκβιομηχάνιση οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονταν στα 280 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), ενώ σήμερα μιλάμε για 400 ppm.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here