Πάνω από 200 πνίγηκαν στην Αίγυπτο με το όνειρο της Ευρώπης -οι μισοί ήταν στο αμπάρι

Εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες (πέραν των 163)  στα ανοιχτά της Αιγύπτου, όπου βούλιαξε σκάφος που μετέφερε πάνω από 450 (άλλοι λένε 600) μετανάστες στην Ιταλία.

Πάνω από εκατό  -σύμφωνα με μαρτυρίες- είχαν στοιβαχτεί στο αμπάρι.

Εχουν βρεθεί οι σοροί 41 ανθρώπων  -ανάμεσά τους και ενός παιδιού.

Υπενθυμίζουμε ότι σκάφος είχε αναχωρήσει από την Αίγυπτο μεταφέροντας εκατοντάδες Αιγύπτιους, Σουδανούς, Σομαλούς  και άλλους μετανάστες (πιθανόν και λίγους Σύρους) και ότι είχε ανατραπεί ή βουλιάξει προχτές 140 χιλιόμετρα βορείως του Καΐρου.

Ενας από τους διασωθέντες είπε:

«Δεν ξέρω τι έγινε, αλλά ξαφνικά επικράτησε χάος.  Ο καθένας προσπαθούσε να βγει ζωντανός. Κολύμπησα πάνω από δέκα χιλιόμετρα».

Νωρίς σήμερα το πρωί, στην παραλία βόρεια της Ροζέτας, στις εκβολές του Νείλου, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, ορισμένοι διαβάζοντας το Κοράνι, εν αναμονή πληροφοριών για τους συγγενείς τους που αγνοούνται,  όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Κάιρο, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα πως τέσσερις Αιγύπτιοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για «διακίνηση ανθρώπων» και «ανθρωποκτονία από αμέλεια».

Η Αίγυπτος έγινε σχετικά πρόσφατα σημείο αναχώρησης για το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη και περίπου το 10% των προσφύγων που φτάνουν στην Ιταλία προέρχονται πλέον από εκεί -οι Ιταλοί λένε ότι φέτος έφυγαν απο την Αίγυπτο περίπου 1.000 σκάφη με προορισμό την Ευρώπη.

Από την αρχή της άνοιξης, εκατοντάδες άνθρωποι που επιβαίνουν σε μικρά ακατάλληλα σκάφη διασώθηκαν ή εμποδίσθηκαν να ταξιδέψουν από την αιγυπτιακή ακτοφυλακή. Όμως είναι το πρώτο ναυάγιο  τέτοιου μεγέθους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here