200.000 νέοι επιστήμονες μετανάστες τα χρόνια των μνημονίων – Θλιβερή παγκόσμια πρωτιά brain drain!

 

 

Tου ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Περισσότεροι από 200.000 νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ελλάδα την πενταετία των μνημονίων, κυρίως λόγω της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς, της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η χώρα κατέκτησε ακόμη μια θλιβερή πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζοντας διεθνώς την υπό εξέταση περίοδο τη μεγαλύτερο brain drain (διαρροή νέων επιστημόνων).

Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) επί του περιεχομένου της πρωτογενούς έρευνας την οποία διενήργησε η εταιρία ICAP Group, οι περισσότεροι από 200.000 νέους επιστήμονες οι οποίοι επέλεξαν την ξενιτιά εξαιτίας των συγκεκριμένων προβλημάτων αναλογούν: α) στο 2% του πληθυσμού της χώρας και β) στο 10% των επιστημόνων της Ελλάδας.

Το ποσοστό εγκατάλειψης της χώρας από νέους επιστήμονες την πενταετία των μνημονίων είναι αυξημένο κατά 300% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία. Μάλιστα, περίπου δύο στους δέκα δεν θέλουν να επιστρέψουν, ενώ περίπου το 1/3 δηλώνει ότι «δεν προβλέπει να γυρίσει στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, το brain drain δικαίως χαρακτηρίζεται ως «πραγματική τραγωδία για την Ελλάδα». Φαίνεται, όμως, ότι ο λόγος δεν είναι μόνο η κρίση. Στην έρευνα, οι νέοι επιστήμονες δηλώνουν ως πρώτη αιτία της φυγής την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Η κρίση είναι η αμέσως επόμενη αιτία που διαδραμάτισε ρόλο στην απόφαση τους να φύγουν από την χώρα.

Συγκεκριμένα, με βάση την πρωτογενή έρευνα της ICAP Group, οι λόγοι που βάρυναν στην απόφαση για τη φυγή ήταν: η επικρατούσα αναξιοκρατία και διαφθορά (37%), η ανεργία (35%), η οικονομική κρίση (33%) και οι καλύτερες προοπτικές εξέλιξης (33%).

3 στους 10 γίνονται προϊστάμενοι

Όσον αφορά στα οικονομικά κίνητρα και τις προοπτικές εξέλιξης, δεν είναι τυχαίο ότι το 52% όσων Ελλήνων επιστημόνων έχουν φύγει στο εξωτερικό αμείβεται με 21.000 έως 60.000 ευρώ το χρόνο, ενώ το 27% έχει απολαβές άνω των 61.000 ευρώ. Αντίστοιχο ποσοστό, μάλιστα, κατέχει θέση προϊστάμενου και άνω.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι ταλαντούχοι Έλληνες εξωτερικού εργάζονται στην Αγγλία σε μεγάλο εύρος ειδικοτήτων, με πρώτες και κύριες τους τομείς της Πληροφορικής, των Οικονομικών και τον Τεχνικό κλάδο. Το 73% έχουν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό και αποτελούν προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και προσόντων. Μεγάλος αριθμός (κυρίως γιατροί) ζει και εργάζεται στη Γερμανία.

Η έρευνα αποτυπώνει και κάποια μεγέθη για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, τα οποία συνηγορούν υπέρ της έντασης του φαινομένου του brain drain. Έτσι, οι άνεργοι το Φεβρουάριο του 2015 ήταν 1.206.000, υπερδιπλάσιοι από το 2010. Μόλις το 53% του ενεργού πληθυσμού εργάζεται (63% των ανδρών και το 44% των γυναικών), που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (Μ.Ο ΕΕ 28 = 69%). Το 44% των ανέργων είναι μακροχρόνιοι (2,5 φορές περισσότεροι από το 2010), ενώ το 45% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς των €750, με μόλις το 9% των μισθωτών έχει μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από €2.000.

Η έρευνα, που εκπόνησε ο τομέας «People Solutions» του ομίλου ICAP, στηρίχθηκε σε δείγμα 1.325 Ελλήνων, που εργάζονται σε 56 χώρες του εξωτερικού και είχε ως στόχο να διερευνήσει το φαινόμενο του «Brain Drain», το οποίο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από το διευθύνοντα σύμβουλο της ICAP και πρόεδρο της ΕΑΣΕ, κ. Νικήτα Κωνσταντέλλο.
 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν και τα στοιχεια ειναι αντιεπιστημονικα και σαθρα τεκμηριομενα παρ αυτα
    ενα μεγαλο μερος των στοχιων που μαλλον ειναι μικροτερο της πραγματικοτητας
    αντικατοπτριζει την ωμη πραγματικοτητα που ειναι φρικτη για το μελλον της
    Ελλαδας Ας οψονται οι υπευθυνοι που πρεπει καποια στιγμη να λογοδοτησουν
    γι αυτο το εγκλημα που διεπραξαν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here