«20 + 20 για τα 20» στην Ύδρα

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών λειτουργίας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης το 2014, διοργανώθηκε η ομαδική εικαστική έκθεση «20 + 20 για τα 20», μια αναφορά στην αυτοτελή αξία του θαυμαστού και περιπετειώδους εικαστικού κόσμο των παιδιών, ενός κόσμου με αισθητική ποιότητα ισάξια με εκείνη των ενηλίκων καλλιτεχνών, που χρειάστηκαν, κατά τα λεγόμενα των μεγάλων μοντερνιστών «πολλά χρόνια για να ξανα-μάθουν να ζωγραφίζουν σαν παιδιά».

Μετά την παρουσίασή της στην Ιανός Αίθουσα Τέχνης (Νοέμβριος 2014), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων «Ο Θέογνις» (Ιανουάριος 2015), τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα (Μάρτιος 2015) και το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός στη Σαντορίνη (Μάιος 2015) και την ψηφιακή παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο ημερίδας για τον εορτασμό των 20 χρόνων του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Νοέμβριος 2014), η έκθεση φιλοξενείται στοΙστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας από τις 5 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2016.

Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας της έκθεσης, αρχικά επελέγησαν από την επιμελήτρια 20 παιδικά έργα τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου, με

μέλημα την ποικιλότητα ως προς το θέμα, τη φόρμα, την τεχνική και τα χρησιμοποιούμενα υλικά αλλά και την άμεση ή την έμμεση σύνδεση με διαφορετικά κινήματα τέχνης ή καλλιτεχνικά ευρήματα (art brut, αφαίρεση, μοντερνισμός, εξπρεσσιονισμός, objet trouvé κ.ά.). Στη συνέχεια, για κάθε έργο παιδιού, επελέγη το έργο ενός ενήλικα εικαστικού, με γνώμονα την προοπτική της συνύπαρξης και της συνομιλίας δύο φαινομενικά διαφορετικών κόσμων με αναπάντεχο ωστόσο και αρμονικό οργανικό διάλογο.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Σπύρος Αγγελόπουλος , Ήρα Βλαχάκη, Γιώργος Βορρές, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γεωργία Δαμοπούλου, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κώστας Λάβδας, Παναγιώτης Μαρίνης, Κωνσταντίνος Μάσσος, Κυριάκος Μορταράκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Γιώργος Σαλταφέρος, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Νότα Τσίτουρα, Βάσω Τρίγκα και Αθηνά Χατζή.

Τα έργα από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης υπογράφουν οι:

Χριστίνα Αντωνοπούλου, Ήρα Βλαχάκη, Βασιλική Γεραλή, Αλτέα Γκόγκα, Μαρία Δάμη & Έφη Κανελλοπούλου, Γιώργος Ευδοξιάδης, Ζαχαρούλα Κατσουλάκη, Δημήτρης Κλαρκ, Βαγγέλης Κουρτίδης Χρήστος Μουλάς, Μάξιμος Μπολώτας, Αλκμήνη Νικοπούλου-Εξηντάρη, Κάτια Παλαμά και Ιλάειρα Γιατρουδάκη, Μαριάννα Ρεντούμη, Μαρία-Νεφέλη Ζήκου, Κώστας Καλφιώτης, Αύρα Σωτηροπούλου, Νικόλας Αγγελής, Κωνσταντίνος Κρητικός (ομαδική συμμετοχή), Κωνσταντίνα Σκοβολά, Κωνσταντίνος Σπαρής, Μαρκέλλα Σταματέκου, Γιάννης Σταυρόπουλος και Σταύρος Τσενικλίδης.

Λίγα λόγια για το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφε-λές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που διοργανώνει εκθέσεις για την ανάδειξη της μοναδι-κότητας της Παιδικής Τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. To Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών. To Μουσείο στεγάζεται στην Πλάκα, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής.

Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παι-δική ηλικία μέσα από σχολικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5-13 ετών, σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας.

Στόχος του επίσης να δείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσω δηλαδή των πρωτότυπων εκθεμάτων του που είναι τα ίδια τα έργα των παιδιών, ότι το ει-καστικό ευφάνταστο σύμπαν τους είναι εφάμιλλο με εκείνο των ενηλίκων δη-μιουργών.

Κατά την παρούσα εκθεσιακή περίοδο, στους δύο ορόφους του Μουσείου που καλούμε ολους τους επισκέπτες της έκθεσης και της «IANOS Αίθουσα Τέ-χνης» να επισκεφτούν επίσης, περιλαμβάνονται έργα από τις εκθέσεις «Στο

εργαστήριο με τον Χατζηκυριάκο Γκίκα», «plan Α- plan B», «Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου κι ο κόσμος όλος» καθώς και η νέα έκθεση «Το δικαίωμα να είσαι παιδί», όπου παρουσιάζονται ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα παιδιών από όλη την Ελλάδα και διάφορες χώρες του κόσμου, χρονολογημένα από το 1945 έως και το 2014, τα οποία ανήκουν στην ευρύτερη συλλογή του Μουσείου.

Διοργάνωση: Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Ύδρα, 18040

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Διάρκεια: 5 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2016

Διεύθυνση: Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, λιμάνι Ύδρας

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00 – 16:00

Τηλ: 22980-52355/ 22980-54142 E-mail: mail@gak-ydras.att.sch.gr

Web: www.iamy.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here