Πτώση Μιράζ: Ο τελευταίος δραματικός διάλογος των πιλότων-Πως σώθηκε, την τελευταία στιγμή ο δεύτερος

H χαμηλή ορατότητα λόγω υγρασίας και νέφωσης αναδεικνύονται σε καθοριστικό παράγοντα της συντριβής του ελληνικού μιράζ στη Σκύρο και της απώλειας του πιλότου Γ. Μπαλταδώρου. Στην κατεύθυνση αυτή συντείνει και ο διάλογος που φέρεται να είχε με τον δεύτερο πιλότο του σχηματισμού του, που αποκάλυψε ο τελευταίος όταν επέστρεψε στη βάση της Σκύρου. 

Ο πιλότος λοιπόν του δεύτερου Mirage όταν επέστρεψε στην 135 Σμηναρχία Μάχης ήταν ακόμα ταραγμένος. Αλλά αφού συνήλθε αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον αρχηγό της αποστολής, τον Γιώργο Μπαλταδώρο.

«Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη», του είπε ο 34χρονος σμηναγός. Και εκείνος του απάντησε: «βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». Ήταν η τελευταία τους συνομιλία. Μετά, έχασε την επαφή με το Mirage του άτυχου σμηναγού. Η απόφασή του να κάνει ανάβαση, ήταν εκείνη που, την τελευταία στιγμή, του έσωσε τη ζωή.

Έμπειροι αξιωματικοί, που έχουν εικόνα των στοιχείων της πτήσης των δύο αεροσκαφών, εξηγούν σε συνομιλητές τους ότι το ζεύγος των Mirage μετά την αποχώρηση των Τούρκων που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, συνέχισε την πτήση του έως το νότιο το Αιγαίο, εκτελώντας αποστολή επιτήρησης.

Όταν ξεκίνησαν την επιστροφή τους προς το αεροδρόμιο της Σκύρου, άρχισαν να ακολουθούν καθοδική πορεία και τις κρίσιμες στιγμές πριν τη συντριβή, βρέθηκαν να πετούν σε περιοχή με υγρασία και χαμηλή νέφωση, που εμπόδιζαν την ορατότητα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here