Εισαγγελία Διαφθοράς για τη Novartis: Στο δρόμο του μαύρου χρήματος

Η  Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αποστείλει αιτήματα στις ελβετικές αρχές για το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στη διαδρομή του μαύρου χρήματος της Novartis αλλά και των εταιρειών που φαίνεται ότι αποτελούσαν τα «οχήματα» για τη διοχέτευση εκατομμυρίων ευρώ  στην Ελλάδα.  

Στη  UBS Ζυρίχης άλλωστε φαίνεται ότι τηρείτο ο τροφοδότης λογαριασμός από τον οποίο περνούσαν τα χρήματα για τους έλληνες αποδέκτες. Αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχουν υποβληθεί και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και στην Κύπρο προκειμένου να εντοπιστούν οι ύποπτες κινήσεις χρημάτων και εμβασμάτων και οι πιθανές διασυνδέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων αλλά και των εταιρειών πολλές από τις οποίες έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες πέρασαν την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου μία εβδομάδα πριν αρχίσουν να καταθέτουν και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες όπως ψυχολογικά τεστ. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για την ένταξή τους στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων υπήρξε έγγραφη έγκριση του εποπτη – αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία δεν εστάλη στη Βουλή διότι περιλαμβάνει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας των μαρτύρων.

Από την πρώτη στιγμή μίλησαν για πολιτικά πρόσωπα, ενώ όσα ακριβώς υποστηρίζουν δείχνουν ότι «δένουν» χρονικά με τις υπουργικές αποφάσεις ευνοϊκές για τη Novartis. Διασταυρώνονται δε τα στοιχεία που αναφέρουν από καταθέσεις διαφόρων μαρτύρων και  όχι μόνο των προστατευόμενων.  Επιπλέον συνδέεται ο χρόνος καταβολής των χρημάτων με τις ημερομηνίες που καταγράφονται στα ημερολόγια που έχουν οι εισαγγελείς.

Δεκάδες αποκαλυπτικά στοιχεία προέρχονται από τις εφόδους και τις κατασχέσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές.  Οι εισαγγελείς αναζητούν στοιχεία και διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται  είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε από την έρευνα  για τα αποκαλούμενα panapa papers  και άλλες λίστες φοροδιαφυγής. Ωστόσο,  ένα τεράστιο υλικό  από έγραφα, υπολογιστές  και άλλα στοιχεία τα οποία έχουν κατασχεθεί στις δεκάδες εφόδους που έχουν γίνει στη Novartis και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα αξιολογούνται μέρα με τη μέρα.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here