Έμειναν είκοσι χρόνια στη φυλακή ενώ ήταν αθώοι

 

(AP Photo/Nam Y. Huh)

 

Το 2017 οι Τσάρλς Τζόνσον, Λαρόντ Στάιλς, ΛαΣον Ιζέλ και Τρόσον ΜακΚόι αποφυλακίστηκαν έπειτα από εγκλεισμό εικοσαετίες σε αμερικανικές φυλακές. Οι τέσσερίς τους είχαν καταδικαστεί το 1995 για ληστεία μετά φόνου, χωρίς, όμως, να υπάρχουν απτά αποδεικτικά στοιχεία.

Τώρα οι τέσσερις Αφροαμερικανοί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και καταθέτουν αγωγή κατά της αστυνομίας του Σικάγο, καταγγέλλοντας ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά των αστυνομικών που διεξήγαγαν την έρευνα οδήγησε στην εσφαλμένη καταδίκη τους για μια διπλή δολοφονία.

Οι τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν για ληστεία μετά φόνο των δύο ιδιοκτητών μίας εταιρείας που πούλαγε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα όταν ήταν ακόμη έφηβοι.

Μολονότι δεν υπήρχε κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να τους συνέδεε με το έγκλημα, πέρασαν ο καθένας τους σχεδόν είκοσι χρόνια στη φυλακή. Ο ένας εξέτισε όλη την ποινή του, πριν τελικά και οι τέσσερις αθωωθούν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λαρόντ Στάιλς δήλωσε «Στα 16 μου, φυλακίστηκα για ένα έγκλημα που δεν είχα διαπράξει, κι αυτό ήταν φρικιαστικό».

Στην αγωγή που κατέθεσαν, οι πρώην φυλακισμένοι στρέφονται εναντίον των αστυνομικών και του εισαγγελέα που κατηύθυνε την έρευνα. Κατηγορούν τους ερευνητές ότι απέσπασαν ομολογίες από παιδιά, χωρίς να τους επιτρέψουν να έχουν βοήθεια δικηγόρου, ούτε να συμβουλευτούν ενήλικα μέλη των οικογενειών τους. Οι τέσσερις άνδρες ζητούν τώρα αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν προσδιόρισαν.

«Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αναπληρώσει αυτό που έχασα. Αλλά μπορεί να με βοηθήσει να συνεισφέρω στην κοινότητά μου» τόνισε ο Τσάρλς Τζόνσον, ενώ ένας από τους δικηγόρους του ανέφερε «Οι πράξεις αυτές δεν ήταν παρεκτροπές. Ήταν μια συμπεριφορά που ενθαρρυνόταν και υποστηριζόταν κρυφά από την αστυνομία για χρόνια»,

Σύμφωνα με την αγωγή, η αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου δεν επέβλεψε με τον τρόπο που θα όφειλε και δεν τιμώρησε τα στελέχη της που επέδειξαν ανάρμοστη συμπεριφορά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here