1968-2018

Πέρασαν 50 χρόνια από τη γαλλική εξέγερση του Μάη 1968.Παρόλο ότι άνοιξε ένα καινούριο δρόμο στην αριστερή σκέψη, αλλά και στον τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων του κόσμου μιας αναπτυγμένης καπιταλιστικής χώρας όπως ήταν η Γαλλία, η εξέγερση του Μάη ήταν κατά κάποιο τρόπο μέσα στο πλαίσιο μιας δεδομένης ιστορικής εποχής.

Υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και ο απόηχος του μύθου της,παρόλες τις σοβαρές ρωγμές δεν είχε ακόμα ολοκληρωτικά σβήσει. Πλάϊ στις ευρωπαϊκές λαϊκές δημοκρατίες υπήρχαν τα δικτατορικά καθεστώτα στην Ελλάδα,την Ισπανία και Πορτογαλία.Υ πήρχαν σε διάφορα σημεία του κόσμου ισχυρά αντιαποικιακά κινήματα. Ο αριστερός κόσμος μιλούσε για το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω. Ήταν μια διαφορετική πραγματικότητα από τη σημερινή.Που στην ανθρώπινη ιστορία δεν είναι εύκολο να τη δούμε από την ίδια οπτική γωνία τότε και σήμερα.

Εκείνος που το Μάη του ’68 ήταν 20 χρονών σήμερα είναι 70. Εχει προσωπικά βιώματα από μια εποχή που έρχονται συχνά στη μνήμη του τον ακολουθούν και τον επηρεάζουν .Γι’αυτό είναι κάπως δύσκολο να αντιληφθεί σε όλο της το βάθος μια καινούρια πραγματικότητα. Κουβαλάει μνήμες από το παρελθόν,το φαντασιακό,τα οράματα μιάς εποχής που δεν υπάρχει αλλά εξακολουθεί να ζει μέσα του .Για εκείνον μπορεί να είναι ακόμα εν μέρει ζωντανή και όταν ακόμα ο απόηχος της μπορεί να έχει αδυνατίσει επικίνδυνα.

Αν ο Μάης του ’68 »έφθασε»μέχρι τις μέρες μας, έστω και αθόρυβα είναι γιατί άνοιξε ένα καινούριο όραμα για την αριστερά συνδεδεμένο στενά με την ελευθερία και την άμεση δημοκρατία,το οικολογικό κίνημα,την αγάπη για τη ζωή,τ η σημασία της κάθε στιγμής στο εδώ και τώρα,στην αλληλεγγύη προς τον καθένα που δουλεύει για να ζήσει, την άμεση προτεραιότητα των ανθρώπων απέναντι στο κυνήγι του χρήματος και την αλλοτρίωση τους ψάχνοντας να πιάσουν μιά θέση στις πυραμιδοειδείς εξουσίες.
Ο Μάης του 68 ήταν η προσωρινή νίκη του ρομαντισμού και της ουτοπίας απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα.Ίσως άθελά του αποτελεί έναν πόλο αναφοράς για τις σημερινές δύσκολες αναζητήσεις για ένα δικαιότερο και ελεύθερο κόσμο σε πλήρη αντίθεση με εκείνους που προσπαθούν να τον διαφεντέψουν. Είναι ίσως ένα σημείο εκκίνησης για έναν καινούριο κόσμο.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here