Δωρεάν μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας για ερασιτέχνες (και μη) αγρότες

Δωρεάν μαθήματα για ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες αγρότες αρχίζουν από σήμερα στο Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας στο κτήμα του βιοκαλλιεργητή κ. Θοδωρή Αρβανίτη, μεταξύ Καπανδριτίου και Αγίου Στεφάνου Αττικής, σχετικά κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα.

Τα μαθήματα (θεωρία και πρακτική) γίνονται κάθε Κυριακή πρωί και κρατάνε πάνω-κάτω 5 ώρες, μοιρασμένες σε θεωρία και πράξη, από τις 10:00 π.μ. έως τις 03:00 το μεσημέρι περίπου. Διαρκούν  20 εβδομάδες (ισάριθμες Κυριακές) και τελειώνουν αρχές Ιουλίου.

Μπορεί κανείς να μάθει πώς να καλλιεργήσει ένα μικρό ή μεγάλο  περιβόλι ή να αναπτύξει φυτά και στη βεράντα του, διδάσκεται τα βασικά του εδάφους, της σποράς, της κατασκευής θερμοκηπίου, της κομποστοποίησης, καθώς και  βασικές οικονομικές αρχές και προοπτικές επαγγελματικής ανάπτυξης στον αγροτικο τομέα.

Στη Σχολη πέρσι είχαν σπουδάσει άτομα (ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες)  ηλικίας 18 έως 70 ετών.

Διδάσκουν εθελοντικά ειδικοί γεωπόνοι, εστιασμένοι στην οικολογική αντιμετώπιση του περιβάλλοντος και της αγροτοκαλλιέργειας, με ιδιαίτερο μεράκι και αγάπη για την βιολογική καλλιέργεια.

Διδάσκει «Οικονομία του Αγρού» ο  Ανδρέας Βαρώτσος που εκτός από γεωπόνος είναι και οικονομολόγος, και που έχει διδάξει σε σεμινάρια υπαλλήλων των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας, σε θέματα προγραμματισμού και αξιολόγησης επενδύσεων, και σε προγράμματα εκπαίδευσης αγροτών του Υπ. Γεωργίας, στο Ι. Ε. Κ. Πύργου και σε Κ. Ε. Κ., σε θέματα κυρίως βιολογικής γεωργίας, εδαφολογίας και γεωργικής οικονομίας.

Φυτοπροστασία διδάσκει  ο γεωπόνος  Δημητρης Κοντοδήμας που εχει ασχοληθεί και σπουδάσει ειδικά την αντιμετώπιση των απειλών από έντομα και την βιολογικη  καταπολέμησή τους και είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του Μ.Φ.Ι. (Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου ). Φυτοπροστασία διδάσκει επίσης ο γεωπόνος Άρης Ηλίας,  Σύμβουλος Βιολογικής Γεωργίας

Κηπευτικά διδάσκει ο  Θανάσης Τσάκωνας που  είναι 30 χρόνια ερασιτέχνης σύμβουλος βιολογικής γεωργίας,  υπεύθυνος μεγάλου βιολογικού αγροκτήματος -εξειδικεύεται στις καλλιέργειες της ελιάς, των εσπεριδοειδών και των λαχανοκομικών. Έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα στη Λαμία, τη Σύρο, την Ελάτεια, το Κορωπί κ.α. και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Οικολογικής Γεωργίας (Σ.Ο.Γ.Ε.)

Έδαφολογία και  Κομοστοποίηση διδάσκει ο γεωπόνος  Σταμάτης  Καβασίλης που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εκπαίδευση ενηλίκων στον αγροτικό τομέα, αλλά και με αναδασώσεις, με τη βιοαπολύμανση, την χρήση λιπασμάτων, τις επιπτώσεις τους, με  τις δειγματοληψίες.

Επισης διδάσκουν οι Γ. Βλάχος ΓΠΑ, WWF, Μ. Κουλουρούδης, Π.Σκοτειδάκης, Περ.Τζαμαλής και ο Θοδωρής Αρβανίτης που διαθέτει το κτήμα και που είναι από τους πρώτους που ξεκινησαν βιοκαλλιέργειες στην Ελλάδα πριν από 35 χρόνια.

Το πρόγραμμα σε ΘΕΩΡΗΤΙΚΈΣ ΓΝΩΣΕΙΣ  περιλαμβάνει τα εξής:

Γνωριμία με το κτήμα – Παρουσίαση του προγράμματος

Αγροτική πολιτική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-20-Αναπτυξιακά προγρ/τα -οικονομικές ενισχύσεις-Είδη γεωργίας-μεθόδων παραγωγής-Κανονισμός για τη βιολογική γεωργίαΠαρουσίαση του προγράμματος-Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-20-Αναπτυξιακά προγρ/τα -οικονομικές ενισχύσεις-Είδη γεωργίας-μεθόδων παραγωγής-Κανονισμός για τη βιολογική γεωργία

Εδαφολογία Σύσταση, οργανική ουσία, φυσικές & χημικές ιδιότητες, τύποι εδαφών, βελτίωση, θρέψη, απολύμανση εδάφους

Κηπευτικά Σπορεία-Φύτευση.  Είδη, επιλογή ποικιλίας ή υβριδίου,πολλαπλασιασμός, σπορείο, σπορά,φύτευση,ή απευθείας φύτευση, αποστάσεις φύτευσης, τεχνικές καλλιέργειας σε ύπαιθρο και θερμοκήπιο, αντιμετώπιση προβλημάτων. Τεχνικές καλλιέργειας σε ύπαιθρο και θερμοκήπιο,ποιότητα νερού, μέθοδοι άρδευσης

Δενδρώδεις καλλιέργειες Αμπέλια – σταφίδες Νέες καλλιέργειες-Εμβολιασμοί

Αγροτοτουρισμός

Φυτοπροστασία Καταπολέμηση εχθρών (έντομα, νηματώδεις, ακάρεα). Καταπολέμηση ασθενειών (μύκητες, ιώσεις, βακτήρια) στα υπαίθρια και θερμοκηπιακά κηπευτικά.

Εργασίες στον αγρό.Σπορά-φύτευση λαχανικών σε έκταση που θα παραχωρηθεί από τον Θ. Αρβανίτη για τις ανάγκες του οικοσχολείο

Κομποστοποίηση Επίσκεψη στο κτήμα Καμπάνη στο Πικέρμι.

Ανατυξιακά προγράμματα-Νέοι αγρότες-Σχέδια βελτίωσης-Ομάδες παραγωγών-

Γεωργία και κλιματική αλλαγή Οικονομικό & κοινωνικό κόστος μεταξύ συμβατικής & βιολογικής γεωργίας

Έλεγχος και πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων.Μεταλλαγμένα (ΓΤΟ) – βιοποικιλότητα

Οικονομικη του αγρού (κόστος παραγωγής κηπευτικών υπαίθρου και θερμοκηπίου, γεωργικό εισόδημα, βασικές αρχές οικονομικής βιωσιμότητας γεωργικής εκμετάλλευσης,)

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Κλάδεμα οπωροφόρων δένδρων και αμπέλου-Εμβολιασμοί

Κατασκευή –εγκατάσταση θερμοκηπίου

Αναγνώριση ζιζανίων-Αναγνώριση εχθρών & ασθενειών

Σπορά-φύτευση στον αγρό και στο σπορείο

Εγκατάσταση συστήματος άρδευσης με σταγόνες

Μηχανική σύσταση-Δομή-Ph-Αλατότητα εδάφους

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να τηλεφωνήσει στον ίδιο τον κ. Αρβανίτη

Για να πάει κανείς στο κτήμα με συγκοινωνία, είναι δύσκολο. Η τελευταία στάση συγκοινωνιακου μέσου ειναι στον συνοικισμό των Ποντίων, που απέχει 2,5 χλμ. από το κτήμα, οπότε συνεχίζει με ταξί ή με περπάτημα Μπορεί όμως και να συνεννοηθεί με άλλους «συμμαθητές» του για να πηγαίνουν με ένα ΙΧ και να μοιράζονται τη βενζίνη. Χάρτη για το πού περίπου είναι το κτήμα, μπορείτε να δείτε εδώ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here